INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

LMP-s képviselők láncolták magukat a Parlament bejárataihoz

Infostart / InfoRádió
LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlament bejárataihoz péntek reggel; a helyszínen lévő rendőrök próbálnak fellépni ellenük. Az LMP konfrontatív, de erőszakmentes új ellenállást hirdet az "Orbán-rendszer" politikájával szemben. Az akcióban résztvevő valamennyi országgyűlési képviselő lemondott mentelmi jogáról, egyiküket a rendőrség azonnal fel is jelentette szabálysértés miatt.

Az LMP néhány tucat aktivistája péntek reggel a Parlament déli, illetve északi kapuja mellett sorakozott fel. Kezükben a kormánypárti képviselők A3-as lapokra kinyomtatott fényképeit tartják, amelyen az adott politikus neve és párthovatartozása mellett az "Ugye, nem árulod el a demokráciát?" felirat olvasható.

Az "Elég volt!" feliratú táblát tartó politikusok így tüntetnek a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen.

A déli kapu felőli oldalon Jávor Benedek, Kaufer Virág, Scheiring Gábor, Kukorelly Endre és két aktivista, az északinál Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Szilágyi Gábor és négy aktivista sorakozott fel láncban.

A rendfenntartók Kaufer Virágot és Kukorelly Endrét igazoltatták. Kaufer Virág hangsúlyozta, lemond a mentelmi jogáról. Mint mondta: nem tudnak mást tenni a demokrácia megvédése érdekében. Jávor Benedek azt hangsúlyozta, nem pártként és nem szervezetten, hanem egyéni elhatározásból érkeztek a Házhoz.

Elvittek egy önkormányzati képviselőt  a rendőrök

Az Index helyszíni tudósítása szerint rendőrök elvittek egy LMP-s önkormányzati képviselőt. Gajárszki Áron, a párt XI. kerületi önkormányzati képviselője az MTI jelentése szerint később visszaérkezett a helyszínre. Az újságíróknak azt mondta, hogy igazoltatták, s felszólították arra, hogy hagyjon fel korábbi cselekedetével.

A rendfenntartók előtte dulakodásba keveredtek Kukorelly Endre író-költő-képviselővel, aki helyben lemondott a mentelmi jogáról, mire azonnal feljelentették szabálysértés miatt. A fennálló törvények szerint szabálysértési eljárás esetén a képviselő lemondhat mentelmi jogáról, míg bűncselekmény esetén nem.

Osztolykán Ágnes LMP-s képviselő, aki eddig egy olyan virágládához láncolva blokádolt, ahol nem volt bejárat, átláncolta magát az ország karácsonyfájának táján a rendőrök által nyitott ad hoc bejárathoz, sikeresen elzárva azt.

A rendőrség viszont láthatólag az LMP-frakció kis létszámára játszik, nem sokkal Osztolykán önátláncolása után ugyanis megjelentek az általa éppen elhagyott szakaszon és ott, nagyjából a Balassi utca betorkollásánál nyitottak újabb bejáratot.

Közben Szilágyi Lászlótól megtudta a hírportál, hogy az akcióban résztvevő összes LMP-s képviselő lemondott a mentelmi jogáról.

Mi nem tetszik?

Az ellenzéki párt szerint, egy hosszú folyamat végét és egy új korszak kezdetét jelzi, hogy december 23-án az Országgyűlés többsége minden bizonnyal elfogadja a választójogi törvényt, a stabilitási törvényt, az új jegybanktörvényt és a házszabály módosításait.

Szerintük az új választójogi törvényben a választókerületek határait olyan manipulatív módon rajzolták meg, hogy az ellenzéki szavazatok kevesebbet érjenek, mint a kormánypártiak és a választásból még akkor is a Fidesz kerüljön ki győztesen, ha nem rá szavaznak a legtöbben.

A stabilitási törvényt azért kifogásolják, mert szerintük arról gondoskodik, hogy a Fidesz ellenzéke akkor se tudjon kormányozni, ha mégis megnyerné a választást, hiszen a törvény kétharmadba betonozza az igazságtalan egykulcsos adót, vagyis a következő kabinetnek is a "bukott Orbán-Matolcsy recept" szerint kéne kormányoznia.

Az LMP az új jegybanktörvénnyel kapcsolatban úgy véli: a kormánytöbbség maga alá gyűri a Magyar Nemzeti Bankot, és ezzel "az utolsó tégla is a helyére kerül a köztársaság romjain épülő új, Fideszes pártállam épületében".

A házszabály módosítását pedig azért ítélik el, mert véleményük szerint lehetővé teszi, hogy a parlamenti ellenzéket teljesen elhallgattatva döntsön a kormánytöbbség az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslatokról.


A címlapról ajánljuk