eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elfogadta a parlament a gazdasági stabilitási törvényt - a nap hírei

A parlament döntése szerint állami nyugdíjjogosultságot kapnak a magánpénztárban maradók, de át is léphetnek az állami nyugdíjrendszerbe. Elfogadta az új felsőoktatási törvényt az Országgyűlés, és megszavazták a jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetőségét is. Prágában elbúcsúztatták a vasárnap elhunyt Vaclav Havel volt csehszlovák és cseh elnököt. A nap legfontosabb december 23-án.

Elfogadta a parlament a gazdasági stabilitási törvényt. A jogszabályban lefektetett államadósság-csökkentési szabályt először a 2016-os költségvetés elkészítésénél kell alkalmazni. Sarkalatos törvényben rögzítette a parlament, hogy a személyi jövedelemadó egykulcsos. Megszűnik a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés, akik fenntartották magánpénztári tagságukat, az általuk fizetett tízszázalékos nyugdíjjárulék az állami nyugdíjkasszába kerül. Újra megnyitották ugyanakkor az állami pillérbe való átlépés lehetőségét a 102 ezer magánpénztártag előtt. A parlament arról is döntött, hogy a magánpénztárban maradók állami nyugdíjjogosultságot kapnak.

Elfogadta az új felsőoktatási törvényt az Országgyűlés. 243 képviselő szavazott igennel, 37-en - köztük Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke - nemmel. Az új jogszabály szerint a felsőoktatási hallgatók magyar állami ösztöndíjjal, a képzési költség felét biztosító állami részösztöndíjjal, és önköltséges formában folytathatják a jövőben tanulmányaikat. Akik a 2012/2013-as tanévben tesznek záróvizsgát, vagy már letették azt, a nyelvvizsga helyett a felsőoktatási intézmény által szervezett külön nyelvi vizsga teljesítésével is megkaphatják diplomájukat. A kormány a nemzetstratégiai célok megvalósítása érdekében kiemelt felsőoktatási intézménnyé minősíthet egyes intézményeket.

Jóváhagyta az Országgyűlés a szabálysértésekről szóló törvényjavaslatot, amely a szabálysértések esetén kiszabható pénzbírság alsó határát 5 ezer, maximumát pedig 300 ezer forintban határozza meg. Az új jogszabály szerint az elkövetők felelősségre vonása lehetőleg még a helyszínen, de legkésőbb 30 napon belül megtörténik majd, és lehetőség lesz az elkövető meghallgatása nélküli határozathozatalra is, ha egyértelmű a tettenérés. Az, aki nem fizeti meg a pénzbírságot, szabálysértési elzárással sújtható, ugyanakkor a pénzbírság közérdekű munkával is megváltható lesz.

Elfogadta a parlament a jegybanktörvényhez benyújtott módosító indítványokat. Az egyik módosítás szerint államfői kinevezés helyett - a jelenlegi szabályoknak megfelelően - továbbra is az Országgyűlés választhatja meg a monetáris tanács tagjait, a jegybank elnökén és alelnökein kívül. A gazdasági bizottság indítványára a törvényjavaslat kimondja, hogy a kormány nem kísérli meg a jegybank és vezetőinek befolyásolását, és az elnök beszámolási kötelezettsége sem okozhat beavatkozást az MNB döntéshozóinak függetlenségébe. Ugyanakkor megszavazta az Országgyűlés azt az új alaptörvény átmeneti rendelkezései közé illesztett módosító javaslatot is, amely lehetőséget teremt a Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének későbbi összevonására.

Döntött az új választási rendszerről az Országgyűlés. Eszerint a következő általános választás eredményeként kisebb, 199 tagú lesz a parlament, a vegyes választási rendszer egyfordulóssá alakul, a határon túli magyarok pedig szavazati jogot kapnak, de egyéni jelöltekre nem, csak pártlistára szavazhatnak.

Atrocitás nélkül ért véget az LMP kormányellenes tüntetése Budapesten, a demonstráción mintegy kétezren vettek részt. A Lehet Más a Politika délelőtt kezdte tiltakozó akcióját új ellenállást hirdetve a kormány politikájával szemben, aktivistáik a Parlamenthez láncolták magukat. Amikor a rendőrök elkezdték feloszlatni a demonstrációt, a Demokratikus Koalíció, majd az MSZP-frakció több tagja is csatlakozott az LMP-sekhez. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint összesen 43 embert állítottak elő, köztük 15 országgyűlési képviselőt, LMP-seket, MSZP-seket, és a Demokratikus Koalíció több tagját, így Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is.

Valamennyi gyanúsított esetében vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya, amely befejezte a több halálos áldozatot követelő vörösiszap-katasztrófa miatt indított nyomozást. A 15 gyanúsított a katasztrófa idején az ajkai timföldgyár vezetője vagy alkalmazottja volt. A Mal Zrt. Ajka melletti tározója tavaly októberben szakadt át. A kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Tíz ember meghalt, több mint 120-an megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

Csehországban péntek délben egyperces csenddel és néma főhajtással adózott a lakosság Václav Havel, az utolsó csehszlovák és az első cseh köztársasági elnök, drámaíró és emberi jogi harcos emléke előtt, aki vasárnap 75 éves korában hunyt el. A hivatalos állami gyászszertartást a prágai Vár Szent Vitus székesegyházában tartották a világ több országának vezető politikusai jelenlétében. A mise elején felolvasták XVI. Benedek pápa részvéttáviratát. A lakosság és a turisták a Hradzsin udvarában felszerelt óriáskijelzőkön követhették az eseményeket. Vaclav Havel volt elnököt a Vinohrady köztemetőben lévő családi kriptában helyezik örök nyugalomra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×