INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Az Európai Bizottság tanulmányozza Orbán Viktor válaszát

Infostart / InfoRádió
Az Európai Bizottság tüzetesen tanulmányozza a magyar miniszterelnök és a magyar hatóságok által a különböző brüsszeli aggodalmakra adott válaszokat - közölte pénteken az MTI-vel Dennis Abbott, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ügyeletes szóvivője.

Eszerint a José Manuel Barroso bizottsági elnök, Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes alelnök, valamint Viviane Reding igazságügyi kérdésekben illetékes alelnök által kifejezésre juttatott aggodalmak, illetve az ezekre adott magyar válaszok olyan fontos ügyekre vonatkoznak, hogy azok mélyreható elemzést igényelnek.

Ez az elemzés folyamatban van, a lehető legrövidebb időn belül el kívánják végezni, és annak megtörténte után az Európai Bizottság dönteni fog a további lépésekről - tájékoztatta a szóvivő az MTI brüsszeli tudósítóját.

Abbott nem bocsátkozott a magyar válaszüzenetek tartalmi ismertetésébe. Előzőleg Orbán Viktor kormányfő a Hír TV-nek adott, csütörtök este sugárzott interjúban azt közölte: elutasító választ adott Barroso levelére, amelyben az uniós politikus két magyar törvényjavaslat - a stabilitási, valamint a jegybanktörvényre vonatkozó indítvány - visszavonását javasolta. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy minden, a magyar parlament előtt fekvő törvényjavaslat az európai értékek és jogrend keretén belül van.

Szintén csütörtök este adtak ki Brüsszelben olyan tájékoztatást, miszerint egyelőre nem született döntés arról, hogy folytatódnak-e, és ha igen, akkor mikor folytatódnak a megbeszélések a magyar kormánnyal az EU-tól és az IMF-től kért esetleges pénzügyi segítségre vonatkozóan.

Az Európai Bizottság csütörtök déli sajtótájékoztatóján Olivier Bailly szóvivő még úgy fogalmazott, hogy a hivatalos tárgyalások a tervek szerint januárban megkezdődnek. Bailly akkor emlékeztetett arra, hogy informális előkészítő megbeszélések már a múlt héten is folytak a felek között. Megfogalmazása szerint ezeket - a pénzügyi stabilitásról szóló, illetve a jegybankra vonatkozó törvénytervezetek támasztotta nehézségek miatt - "félbe kellett szakítani". E félbeszakításról személyesen Rehn hozott döntést.

Ami Reding szakterületét illeti, e tekintetben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter küldött választ a múlt héten Brüsszelbe, miután az Európai Bizottság alelnöke tájékoztatást kért a magyar bírósági rendszer és az adatvédelmi biztosi intézmény átalakításával kapcsolatban.

A címlapról ajánljuk