eur:
393.49
usd:
368.24
bux:
66258.84
2024. április 24. szerda György

Az Európai Bizottság tanulmányozza Orbán Viktor válaszát

Az Európai Bizottság tüzetesen tanulmányozza a magyar miniszterelnök és a magyar hatóságok által a különböző brüsszeli aggodalmakra adott válaszokat - közölte pénteken az MTI-vel Dennis Abbott, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ügyeletes szóvivője.

Eszerint a José Manuel Barroso bizottsági elnök, Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes alelnök, valamint Viviane Reding igazságügyi kérdésekben illetékes alelnök által kifejezésre juttatott aggodalmak, illetve az ezekre adott magyar válaszok olyan fontos ügyekre vonatkoznak, hogy azok mélyreható elemzést igényelnek.

Ez az elemzés folyamatban van, a lehető legrövidebb időn belül el kívánják végezni, és annak megtörténte után az Európai Bizottság dönteni fog a további lépésekről - tájékoztatta a szóvivő az MTI brüsszeli tudósítóját.

Abbott nem bocsátkozott a magyar válaszüzenetek tartalmi ismertetésébe. Előzőleg Orbán Viktor kormányfő a Hír TV-nek adott, csütörtök este sugárzott interjúban azt közölte: elutasító választ adott Barroso levelére, amelyben az uniós politikus két magyar törvényjavaslat - a stabilitási, valamint a jegybanktörvényre vonatkozó indítvány - visszavonását javasolta. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy minden, a magyar parlament előtt fekvő törvényjavaslat az európai értékek és jogrend keretén belül van.

Szintén csütörtök este adtak ki Brüsszelben olyan tájékoztatást, miszerint egyelőre nem született döntés arról, hogy folytatódnak-e, és ha igen, akkor mikor folytatódnak a megbeszélések a magyar kormánnyal az EU-tól és az IMF-től kért esetleges pénzügyi segítségre vonatkozóan.

Az Európai Bizottság csütörtök déli sajtótájékoztatóján Olivier Bailly szóvivő még úgy fogalmazott, hogy a hivatalos tárgyalások a tervek szerint januárban megkezdődnek. Bailly akkor emlékeztetett arra, hogy informális előkészítő megbeszélések már a múlt héten is folytak a felek között. Megfogalmazása szerint ezeket - a pénzügyi stabilitásról szóló, illetve a jegybankra vonatkozó törvénytervezetek támasztotta nehézségek miatt - "félbe kellett szakítani". E félbeszakításról személyesen Rehn hozott döntést.

Ami Reding szakterületét illeti, e tekintetben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter küldött választ a múlt héten Brüsszelbe, miután az Európai Bizottság alelnöke tájékoztatást kért a magyar bírósági rendszer és az adatvédelmi biztosi intézmény átalakításával kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×