INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A rendőrség 45 embert állított elő a Kossuth térről

InfoRádió / MTI
Minden olyan ellenzéki képviselőt kiengedtek péntek délután a budapesti Gyorskocsi utcai fogdából, akit az LMP délelőtti, a Parlamentnél tartott demonstrációjáról állítottak elő. A rendőrség összesen 43 embert - köztük 15 országgyűlési képviselőt - állított elő. Az LMP frakcióvezetője szerint a párt országgyűlési képviselővel és aktivistáival szemben alkalmazott "rendőri erőszak 2006-ot idézi.

Összesen 43 embert - köztük 15 országgyűlési képviselőt - állított elő pénteken a Parlament elől személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

A BRFK közleménye szerint az előállított személyekkel önként utazott 11 országgyűlési képviselő a Gyorskocsi utcai fogdáig, ahol megpróbálták megakadályozni az előállított személyek rendőrségi gépjárműből való kiszállítását. Így a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének elkövetése miatt őket is előállították - tették hozzá.

Az országgyűlési képviselők a szabálysértési eljárás megindítását követően elhagyták a rendőrség épületét.

A rendőrség közleménye szerint az Országgyűlés épülete elé péntekre, több helyszínre bejelentett demonstráció résztvevői és a hozzájuk csatlakozók közül többen leláncolták magukat a Parlament kapui elé, ezzel megakadályozva a be- és a kiléptetést, az Országgyűlés ülésének zavartalan megkezdését. A demonstráció fő szervezője a cselekménytől elhatárolódott - tette hozzá.

A rendőrség úgy fogalmazott: tekintettel arra, hogy a demonstráció résztvevői akadályozták a személyek szabad mozgását, és a rendőri felszólításoknak nem tettek eleget, alapos gyanú merült fel arra, hogy megvalósítják a személyi szabadság megsértése bűncselekményét. Amikor az Országgyűlés a demonstrálók magatartása miatt valamennyi bejáraton keresztül megközelíthetetlenné vált, a rendőrség közbeavatkozott, és összesen 26 embert előállítottak - áll a közleményben.

Péntek reggel LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához, így az Országház ülésére érkezők nem tudtak autóval behajtani a területre. Az "Elég volt!" feliratú táblát tartó politikusok a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen tüntettek.

A rendőrség dél körülre a Parlament északi és déli kapujánál is feloszlatta a demonstrációt. A rendőrök több LMP-s és velük szolidáris MSZP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció több tagját, köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is előállították a helyszínről.

A képviselőket és az aktivistákat a Gyorskocsi utcai fogdába szállították, ahonnan sorban engedték el őket, miután felvették az adataikat.

Nyakó: Békés állampolgárokat vitt be a rendőrség

Nyakó István szerint békés és törvényesen demonstráló állampolgárokat állított elő a rendőrség pénteken az Országgyűlés épülete elől. Az MSZP országgyűlési képviselője Kósa Lajosnak, a Fidesz ügyvezető alelnökének a szavaira reagálva azt mondta: ha a fideszes képviselő lement volna a Parlament elé, akkor láthatta volna, hogy az akció békés és törvényes módon zajlik.

Nyakó István hozzátette, országgyűlési képviselőként úgy véli, az a dolga, hogy fellépjen a törvénysértések ellen.

A képviselő kérdésre válaszolva elmondta, hogy még 11 vagy 12 szocialista képviselőtársával együtt a II. kerületi Gyorskocsi utcai fogdában van, a rendőrök felvették már az adataikat, most ők arra várnak, hogy elengedjék őket.

Az épület előtti részt mostanra már nemcsak szalaggal zárta le a rendőrség, hanem kordonokat is fölállítottak.

Gyurcsány az LMP-t dicséri

Kiengedték Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt és több más előállított képviselőt péntek délután a budapesti Gyorskocsi utcai fogdából. Gyurcsány Ferenc a fogda előtt újságíróknak azt mondta: nagyjából egy órát vártak a folyosón, amikor egy - vélhetően - rendőrnyomozó kiállított egy "nyúlfarknyi papírt", amely arra volt jó, hogy kiengedjék őket. Ezen a papíron ők panaszt tettek a rendőri intézkedés ellen - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint elismerés jár az LMP-nek azért, amit csinált. Mint mondta, az, hogy a demokratikus ellenzék pártjai szolidárisak voltak azokkal, akiket eljárás alá vontak, egy természetes politikai gesztus.
A DK elnöke közölte: a demokratikus nemzeti ellenállásnak ezek lesznek az építőkövei. Hozzátette, világos, hogy ez a kormány ezt nem fogja tudni csinálni; ma az LMP, míg holnap mások, civilek, szakszervezetek fognak elindulni, mert a "kormány rendszerével nem lehet együtt élni".

Gyurcsány Ferencen kívül már a DK többi előállított tagja, Vadai Ágnes, Molnár Csaba és Kolber István, valamint más ellenzéki képviselők is elhagyhatták a Gyorskocsi utcai épületet.

Schiffer: A "rendőri erőszak 2006-ot idézi"

Az LMP frakcióvezetője szerint a párt országgyűlési képviselővel és aktivistáival szemben alkalmazott "rendőri erőszak 2006-ot idézi"; Schiffer András pénteken a budapesti Gyorskocsi utcában azt mondta: az LMP részéről már csak Dorosz Dávid országgyűlési képviselő van az épületben.

A frakcióvezető a Gyorskocsi utcai épület előtt elmondta: az egyik képviselőtársuk még mindig oda van láncolva az Országház autóbejáratához, viszont azok közül a képviselők közül, akiket a rendőrök elvittek, Dorosz Dávidot leszámítva mindenki szabadon engedtek.

Hozzátette: a rendőrségen felvették az előállítottak adatait, majd elengedték őket. A frakcióvezető sérelmezte az előállítás módját, mint mondta, egyik képviselőtársát a rendőrök durván nyakon ragadták, s ok nélkül rángatni kezdték. Sérelmezte azt is, hogy az őket képviselő ügyvédeket a rendőrök egy óránál is hosszabb ideig várakoztatták.

A Gyorskocsi utcát a fogda előtt teljesen lezárta a rendőrség, oda senkit nem engednek be. A lezárt rész előtt LMP-s képviselők, illetve az MSZP néhány képviselője is jelen van. Az MTI tudósítója ott látta Hiller Istvánt, Szanyi Tibort, illetve a szocialista párt ifjúsági szervezetének, a Societasnak a vezetőjét is.

Kósa: Gyurcsány elvitte a show-t

Politikai paródiának tartja a Fidesz a Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt péntek délelőtt történteket - közölte Kósa Lajos a Fidesz elnökségének ülése után.

A kormánypárt ügyvezető alelnöke az Országházban tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott az LMP demonstrációjával kapcsolatban, hogy "Gyurcsány Ferenc galád módon elvitte az LMP elől a show-t", az MSZP pedig "mellbedobással megpróbált a dobogó harmadik fokára feljutni", hogy "akkor már az MSZP-t is tartóztassák le". Kósa Lajos szerint politikai paródia zajlott tartalmi üzenet nélkül.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke arról beszélt, hogy minden ellenzéki pártnak össze kell fognia Orbán Viktor kormánya ellen. A pártelnök elmondta, most már világosan látszik, hogy az ellenzéki pártoknak, kivéve a Jobbiknak, össze kell fogniuk, hogy megállítsák Orbán Viktort. Hozzátette azt is, hogy a rendőrségen mindannyian lemondtak mentelmi jogukról, vállalva a szabálysértés következményeit.

A Jobbik elnöke szerint bár indokolt és jogos az LMP pénteki akciója, de az szerinte hiteltelen és nem az ország valódi problémáival foglalkozik. Vona Gábor úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc lenyúlta a show-t és a tüntetés akkor lett hiteltelen. Vona Gábor kiemelte, hogy bár a kormánypártok elmúlt másfél évi parlamenti tevékenysége méltatlan és felháborító a "házszabály semmibe vétele, az országgyűlési működés cinikus kihasználása és a kétharmaddal való rendszeres visszaélés" miatt, és így az LMP-s pénteki megmozdulásának "van helye és indoka", de ez a demonstráció nem az ország valódi problémáival foglalkozik.

Kapcsolódó hang

Összefoglaló
 


Nyakó István
 


A címlapról ajánljuk