eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Schmidt Mária: A jóléti identitás összedőlni látszik

Megújulást és bővülést tervez a Terror Háza Múzeum vezetése - mondta az intézmény főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Schmidt Mária beszélt arról is, hogy a Nyugat-Európa baloldali értelmisége által felépített jóléti identitás összedőlni látszik, ezért a közösségnek szüksége van a kontinens keleti részének erős nemzeti önképére.

Terror és szabadság - erről a két témáról kell mobiltelefonos filmet készíteniük a 20 évesnél fiatalabbaknak a Terror Háza Múzeum pályázatán. Schmidt Mária főigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: tanulmányai és a sajtó híradásai alapján ez a korosztály is tudatában van annak, hogy a hozzájuk hasonló fiatalok hányszor harcoltak a szabadságért a 20. században.

A ma már nemzetközileg is elismert múzeum betölti a funkcióját, mert elgondolkodtatja a betérőt, és arra készteti, hogy beszéljük ki a közös múltat - emelte ki a főigazgató. Hozzátette: a látogatók megértik, hogy a társadalomért, minden egyes magyar emberért beszélnek a múltról, nem pedig ellenük.

Amennyire az anyagi lehetőségek engedik, jövőre felújítják és kibővítik a Terror Háza Múzeumot - közölte Schmidt Mária.

Folytatják a konferenciák szervezését, egyebek mellett a marosvásárhelyi fekete márciusról és Németország sorsáról. A főigazgató szerint a tudományos tanácskozások bebizonyították, hogy a történelem kizárólag nemzeti alapon értelmezhető, mégsem lehetetlen a feltárása.

A posztkommunista országok történeti múzeumainak és kutatóintézeteinek munkatársai Prágában létrehozták az Európai Emlékezet és Lelkiismeret nevű platformot annak érdekében, hogy Nyugat-Európa népei is megismerjék régiónk múltját, és az unió és az Európai Parlament nagyobb érzékenységet mutasson a problémák iránt - fejtette ki.

Schmidt Mária beszélt arról is, hogy a Nyugat-Európa baloldali értelmisége által felépített jóléti identitás összedőlni látszik, ezért a közösségnek szüksége van a kontinens keleti részének erős nemzeti önképére.

A teljes interjút meghallgathatja az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×