eur:
395.08
usd:
371.04
bux:
65161.94
2024. április 19. péntek Emma

Átadták a Szaharov-díjat az "arab tavasz" képviselőinek

Átadta az Európai Parlament Andrej Szaharovról elnevezett gondolatszabadság-díját az arab tavaszként emlegetett demokratikus átalakulási folyamat képviselőinek szerdán Jerzy Buzek, az EP elnöke.

Az öt kitüntetett közül az egyiptomi Aszmaa Mahfúz és a líbiai Ahmed ez-Zubair Ahmed esz-Szenúszi volt jelen a strasbourgi plenáris EP-ülés keretében tartott ceremónián. A további három díjazott a szíriai Razan Zejtun és Ali Farzat, valamint - poszthumusz - a tunéziai Mohamed Buazizi. Valamennyien "a szabadságért és az emberi jogokért való bátor kiállás" elismeréseként nyerték el a kitüntetést.

A díjátadás alkalmából mindkét részről hangsúlyozták, hogy az arab tavasz új korszakot nyitott az EU és az arab világ viszonyában is. Buzek emlékeztetett az emberi jogok egyetemes jellegére, és hangsúlyozta Európa felelősségét azok garantálásának elősegítésében.

Mahfúz az arab tavasz mártírjainak is ajánlotta díját. Líbiai társával együtt ismételten bemutatták az elnyomó rendszerek alatti igazságtalanságokat is.

Aszmaa Mahfúz internetes blogokban és közösségi portálokon ösztönzött hatásosan a kairói Tahrír téri tüntetéseken való részvételre. Esz-Szenúszi tagja a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak. Razan Zejtun emberi jogi kérdésekkel foglalkozó ügyvédnő, ő hozta létre a Szíriai Emberi Jogi Információs Kapcsolat nevű internetes blogot, amely beszámol az országban történő atrocitásokról. Ali Farzat politikai karikaturista, Bassár el-Aszad szíriai elnök ismert bírálója. Mohamed Buazizi pontosan egy évvel ezelőtt nyilvánosan meggyújtotta magát, tiltakozásul Ben Ali akkori tunéziai elnök megalázó rezsimje ellen; néhány héttel később belehalt sérüléseibe.

A rezsim elől továbbra is bujkálni kénytelen Zejtun nem tudott jelen lenni a strasbourgi ceremónián, Farzat pedig videoüzenetben mondott köszönetet a képviselőknek.

Az EP 1988 óta osztja ki évente a Szaharov-díjat, amellyel 50 ezer euró is jár. A díj névadója Andrej Szaharov néhai szovjet atomfizikus, neves másként gondolkodó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×