INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Orbán: Fellegi Tamásnak a kormányban kell maradnia - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Legfeljebb fél százalékos gazdasági növekedéssel kell számolni a jövő évi költségvetés módosításakor - mondta a kormányfő. Nyitottnak és befogadónak nevezte a családok védelméről szóló sarkalatos törvényt a KDNP alelnöke. A kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról állapodott meg az ENSZ 17. Klímaváltozási Konferenciája. A nap legfontosabb hírei december 11-én.

Legfeljebb fél százalékos gazdasági növekedéssel kell számolni a jövő évi költségvetés módosításakor - mondta a kormányfő a Magyar Televíziónak adott interjújában. Orbán Viktor szerint ennek az az oka, hogy az eurózóna tagjai az ideinél rosszabbul fognak teljesíteni jövőre. A kormányfő hozzátette: a büdzsét úgy kell átalakítani, hogy a megváltozott körülmények között is megmaradjon a 2012-es költségvetésbe tervezett 300 milliárd forintos tartalék. A nemzetgazdasági miniszter lemondásáról Orbán Viktor azt mondta: méltányolja a tárcavezető indokait, de Fellegi Tamásnak a kormányban kell maradnia.

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője szerint Magyarországnak el kellene fogadnia a módosított uniós szerződést. Rácz Margit az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: hasznos volna, ha uniós felügyelet alá kerülnének a magyar közpénzügyek, mert a magyar állampolgár, az önkormányzat és az állam is eladósodott, a mindenkori kormányzat pedig látszólag nem képes kezelni költségvetését. A gazdasági növekedésről szólva elmondta: a visszaesés jövőre általános lesz Európában.

Hazaérkezett az Afganisztánban szolgáló magyar katonai alakulatoknál tett ötnapos látogatásáról a honvédelmi miniszter. A tárca közleménye szerint a NATO afganisztáni kiképzési missziójának parancsnoka elismerően nyilatkozott a magyar katonákról Hende Csabának. A miniszter több katonai tábort meglátogatott kíséretével, valamint találkozott Baglán tartomány kormányzójával. A hivatalos program után a delegáció tagjai a Hősök falánál tisztelegtek az Afganisztánban elesett magyar katonák emléke előtt. Magyarország 2003 óta vesz részt a NATO afganisztáni missziójában, jelenleg több mint 430 katonával.

Nyitottnak és befogadónak nevezte a családok védelméről szóló sarkalatos törvényt a KDNP alelnöke a jogszabálytervezetet az utóbbi napokban ért kritikákra reagálva. Rétvári Bence közölte: a javaslatban, amelynek általános vitáját pénteken folytatta le az Országgyűlés, a családon belüli kapcsolatokat írják le, aminek a középpontjában a gyermek áll, de a család akkor is létrejön, ha a házaspár gyermektelen. A politikus úgy fogalmazott: a törvény ugyanakkor nem erőszakos, nem minősíti családnak azokat, akik maguk döntenek úgy, hogy nem akarnak házasságban, családban élni. Rétvári Bence kiemelte: a javaslat egyértelműen rögzíti, hogy a házasság és a család minden más együttélési formánál előnyösebb a társadalom és az állam számára, hiszen ezek stabilabb kapcsolatok, és biztosabb közeget jelentenek a felnövő gyerekeknek.

Az összes jövedelem 82 százalékát tette ki a nettó bér 2010-ben, és az elmúlt 10 évben ennél csak 2001-ben volt magasabb, 83,2 százalék - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly az egy főre jutó bruttó jövedelem 1.145.614, a nettó pedig 939.396 forint volt. A tájékoztatás szerint míg az elmúlt évben javult a bruttó és nettó bér közötti arány, addig az alsó jövedelmi tizedben élők helyzete romlott, a felsőbe tartozóké pedig látványosan javult. Továbbra is jelentősek a területi egyenlőtlenségek: a munkanélküli-ellátás, valamint az egyéb szociális jövedelmeken belül a rendszeres segély aránya még mindig az észak-alföldi és az észak-magyarországi régióban a legmagasabb. A gazdasági válságból adódó bizonytalanság következtében továbbra is a nyugdíjasok jövedelmi helyzete a legstabilabb, a nyugdíj rendszeressége és kiszámíthatósága miatt.

Nettó 669 millió forint értékben írt ki gyorsított tárgyalásos eljárást stadionbiztonsági rendszer tervezésére, szállítására és üzembe helyezésére a Magyar Labdarúgó Szövetség. Az első lépésben a központi rendszer készül el, amelyhez beléptető és térfigyelő alrendszerek csatlakoztathatók az ország területén található stadionokból, illetve más sportlétesítményekből. A kétfordulós közbeszerzésre december 27-ig lehet jelentkezni. A második fordulóba jutottakat január 16-án értesítik.

Újraválasztotta elnökévé Tőkés Lászlót az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. A posztra a királyhágómelléki református püspök volt az egyedüli jelölt. Az ügyvezető elnök Sándor Krisztina, a tanács korábbi elnökhelyettese lett. A küldöttgyűlésen módosították a szervezet alapszabályát, és újjászervezték a tanács vezető testületeit, mivel azokból meghatározó személyiségek távoztak az Erdélyi Magyar Néppártba. Tőkés László beszámolójában azt hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyarságnak stratégiai partnerséget kell ajánlania az erdélyi románságnak. Az is elhangzott, hogy a demokrácia-központok 140 ezer embernek adtak tájékoztatást a magyar állampolgárság igényléséhez.

A kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról állapodott meg a dél-afrikai Durbanben az ENSZ 17. Klímaváltozási Konferenciája. A rendezvényen csaknem 190 tagállam képviseltette magát. A dokumentum első vállalási időszaka jövőre jár le, és az egyezség szerint akkor döntenek a folytatásról is. A tárgyalások célja az volt, hogy a protokollt ratifikáló országok 2013-tól ismét vállaljanak kötelezettséget az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére. A konferencián elfogadták egy globális útiterv ütemezését is, amely a legnagyobb szennyezőket is magába foglalva kötelező normákat írna elő a szén-dioxid kibocsátáshoz. Az útitervnek 2015-re kellene kialakulnia, és az alapján 2020-tól már végrehajtható rendszerként kell majd működnie.

A címlapról ajánljuk