eur:
388.75
usd:
361.84
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kik fizessék a jóvátételi adót?

A Fidesz jóvátételi adót fizettetne az MSZMP egykori döntéshozóival. A KDNP, az LMP, valamint a Jobbik is újraszámíttatná az érintettek nyugdíját. A szándék tehát közös, viszont nagy vita várható arról, hogy kik voltak a vezetők, és nem csak végrehajtók az állampárti rezsim idején. Az InfoRádió által megkérdezett történész szerint meg lehet állapítani, hogy kik voltak döntési helyzetben az előző rendszerben.

Meg lehet határozni a nómenklatúra határait, azt, hogy ki volt döntési pozícióban, amikor a megtorlás elindult - mondta az InfoRádiónak M. Kiss Sándor történész, aki szerint kutatással azt is meg lehet állapítani, milyen tevékenységet folytattak ezek az emberek, és ki fog derülni, kit milyen felelősség terhel.

Ne bemondási alapon döntsék el ezt a témát, hanem kutatások után, amelyhez a kormányzatnak pénzt kell biztosítani - emelte ki.

A történész szerint Lázár János fideszes frakcióvezetőnek igaza van abban, hogy az MSZMP leírta, hogy kik a vezetői, és csak azokat a dokumentumokat kell elővenni. M. Kiss Sándor hangsúlyozta: sok információ már nyilvánosságra került, és történészek a korabeli dokumentumok alapján össze tudnák szedni, hogy kik voltak a döntéshozók az előző rendszerben. Hozzátette: a megyei levéltárakban is utána lehet nézni az iratoknak.

M. Kiss Sándor hangsúlyozta, annak nem híve, hogy mindenkit felelősségre vonjanak, mert a "nómenklatúrában is voltak rendes emberek", de azt fel kellene mérni, hogy az előző rendszerben ki milyen helyzetben volt és mit mondott.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×