eur:
387.85
usd:
359.84
bux:
69059.75
2024. május 9. csütörtök Gergely

Jövőre is folytatódik a közfoglalkoztatási program

Jövőre is folytatódik a közfoglalkoztatási program - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az idei év második felében tizenhárom megye és 26 kistérség 482 településén 15 ezer ember jut napi nyolc órás munkához a 4,3 milliárd forintból finanszírozott Start nevű közfoglalkoztatási munkaprogram 960 úgynevezett mintaprogramjában - közölte a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Papp Károly elmondta: a legtöbben a növénytermesztésben és az állattenyésztésben dolgoznak; ők részt vehetnek egy 12 hónapos oktatáson, amelynek végén segéd mezőgazdasági tanúsítványt szerezhetnek. Az úgynevezett szociális tangazdaságokban folyó munkához szükség esetén földet igényelhetnek a Nemzeti Földalaptól, és a munkát körzetesített mikrotérségi gépállomások létrehozásával, illetve falugazdászok tanácsaival segítik.

A megtermelt javakat az önkormányzatok által évente 107 milliárd forintból fenntartott közétkeztetésben használják fel. A többiek utakat, vízelvezető árkokat és patakmedreket takarítanak, erdőt telepítenek, illegális hulladéklerakókat szüntetnek meg, vagy biomassza kazánokat építenek 100 önkormányzati épületben. 1100 cigány származású közmunkás szeptembertől a belvízmentesítésben vesz részt.

Az államtitkár hozzátette, hogy a közfoglalkoztatási program 2012-ben folytatódik, sőt 132 milliárd forintos költséggel mind a 94 kistérségben elindul egy-egy mintaprogram a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, a Keleti Háromhatár-szeglet Kutató-Fejlesztő Központ, a gödöllői Szent István Egyetem és a büntetés-végrehajtás mezőgazdasággal foglalkozó gazdasági társaságának koordinálásában.

A romákra, a hátrányos helyzetűekre és a szakképzetlenekre koncentráló közfoglalkoztatási program nem váltja ki az egyéni munkahelykeresést és nem von el munkaerői a piaci vállalkozásoktól - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Giró-Szász András kiemelte, hogy a programban résztvevők fizetése magasabb a korábban szociális segélyként kapott összegnél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×