eur:
388.67
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Differenciáltan csökkennek az élőmunka terhei - a nap hírei

A kormány tervei szerint differenciáltan csökkennek jövőre az élőmunka terhei. Teljesíthetőnek tartja az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélt a Költségvetési Tanács elnöke. Az influenza elleni védőoltás beadatását javasolja az országos tiszti főorvos. A nap legfontosabb hírei október 25-én.

Differenciáltan csökkennek jövőre az élőmunka terhei - mondta a parlamentben a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György a jövő évi adótörvények tervezetét ismertetve arról is beszélt, hogy szerinte öt áfakulcsra lenne szükség, de ezt az unió nem engedi, azért Magyarországon az általános kulcs 25-ről 27 százalékra emelkedik jövőre. Hangsúlyozta: a családi jövedelmek helyett a forgalom adóztatása a cél. -- Az MSZP szerint a jövő évre tervezett adórendszer csökkenti a munkahelyek számát és gátolja a gazdasági növekedést. A Jobbik szerint több mint 445 milliárd forintos megszorítást jelentenek a jövő évi adótörvények, az LMP pedig az adójóváírás kivezetését és az egykulcsos személyi jövedelemadózást kifogásolta.

A Költségvetési Tanács elnöke szerint elérhető az idei és a jövő évi államháztartási hiánycél. Járai Zsigmond a Joint Venture Szövetség és több magyarországi kereskedelmi kamara közös rendezvényén azt mondta: jelentős összegű tartalék, mintegy 400 milliárd forint van a jövő évi büdzsében, de a kockázatok is nagyok, ezért várhatóan további intézkedésekre lesz szükség. Hozzátette: elsősorban a világgazdasági folyamatok bizonytalanságai miatt csak megszorító költségvetési politikára van lehetőség.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 6 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az ülés után a jegybank elnöke azt mondta: a tanács előtt két javaslat volt, a kamattatartás, illetve egy 25 bázispontos emelés. Simor András közölte: a testület túlnyomó többsége a 6 százalékos kamat tartására voksolt. Október a kilencedik hónap, amikor nem változik az alapkamat mértéke.

Az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjak csökkentéséről egyeztettek a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői. A parlamenti frakciók abban egyetértettek, hogy az érintettek ellátását csökkenteni kell, az intézkedés módjáról azonban nem született megállapodás. A Fidesz korábban a jóvátételi adó lehetőségét vetette fel, a többi képviselőcsoport azonban nyugdíj-újramegállapítást tartana jónak. A találkozót kezdeményező Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: szándékaik szerint a szabályozás azokra vonatkozna, akiknek megélhetését az egykori MSZMP-ben hivatásszerűen betöltött vezető tisztségük biztosította. A politikus a kollektív bűnösség kimondása helyett az egyedi elbírálást támogatja. Az egyeztetésen az MSZP nem képviseltette magát.

Lakossági fórumokon vitatná meg a nemzeti köznevelési törvény koncepcióját a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekképviselet elnöke elmondta: levelet küldenek az összes polgármesternek, arra kérve őket, kezdeményezzék a fórumok megrendezését, hogy a települések lakosai elmondhassák a véleményüket a tervezetről. Galló Istvánné hozzátette: ugyanebből a célból intézményi szakszervezeti titkáraikon keresztül megkeresik a szülői munkaközösségeket is.

Az országos tiszti főorvos mindenkinek azt ajánlja, hogy adassa be az influenza elleni védőoltást. Paller Judit hangsúlyozta: az influenza szempontjából fokozottabban veszélyeztetetteknek különösen fontos az oltás, ezért a félévesnél idősebb, a krónikus betegek, a várandósok és a 65 éven felüliek számára az idén is 1,3 millió adag ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre. Ezt csütörtökig várhatóan minden területi népegészségügyi intézet megkapja. Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi főosztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: a 41. héten 5600 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, de még senkinek a szervezetében nem mutatták ki a vírust. Hozzátette: a térítésmentes, 3 komponensű szer november elejétől kérhető a háziorvosoktól.

Ezer autóval tart forgalomlassító demonstrációt jövő szerdán a hatóságilag rögzített ár bevezetéséért a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete. Az érdekképviselet alelnöke az InfoRádióban elmondta: Budapest vezetésének 2004 óta van törvényi felhatalmazása a fix ár bevezetésére, de a főváros eddig ezt nem fogadta el. Fárbás Tibor hozzátette: a szabályozással kiszámíthatóvá, átláthatóvá és biztonságossá válhatna a taxizás Budapesten, és a társaságok nem ígérhetnének alá egymás árainak.

Szlovákiában nem indul a márciusi előrehozott parlamenti választáson Iveta Radicova, az ügyvezető kormány miniszterelnöke. A politikus, aki egyben a kormánykoalíciós Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió alelnöke is, közölte, hogy ezt a posztját a párt kongresszusáig megtartja. Pozsonyi sajtóértesülések szerint ugyanakkor Iveta Radicová indulni kíván a következő államfőválasztáson. Szlovákiában azért kell márciusban előrehozott parlamenti választásokat tartani, mert a miniszterelnök bizalmi szavazásnak nyilvánította az uniós mentőcsomag bővítéséről rendezett parlamenti voksolást, amelyen a képviselők többsége nemmel szavazott.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 0-0

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A Real Madrid és a Bayern München csatája nyolc napja Németországban 2-2-re végződött, aki most nyer a Bernabéuban, továbbjut. Döntetlennél hosszabbítás (esetleg tizenegyespárbaj) következik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×