eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Alkotmánymódosítást javasol a kormány az önkormányzati tulajdonátadásról

Az alkotmányban rögzítené a kormány, hogy helyi önkormányzati tulajdonnak az állam vagy más helyi önkormányzat részére történő ingyenes átadásáról törvény rendelkezhet.

Az erről szóló, a jelenleg hatályos alkotmányt módosító javaslatot pénteken terjesztette az Országgyűlés elé Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A kihirdetését követő napon hatályba lépő törvényjavaslat általános indoklásában az áll, hogy a 2002 és 2010 közötti időszak kormányai folyamatosan csökkentették a helyi önkormányzatok támogatását, míg kötelezően ellátandó feladataik számát nem változtatták, és nem nyújtottak további támogatást a "fakultatívan" vállalt feladatok ellátásához sem.

A helyi önkormányzatok - folytatja a tárcavezető - a korábbi feladatellátási színvonaluk fenntartására jelentős hitelfelvételre kényszerültek, amelynek összege 2010-re meghaladta az ezermilliárd forintot. "Ez az adósságállomány nemcsak az egyes önkormányzatok, hanem az egész ország számára elviselhetetlen terhet jelent, amely a gazdasági felemelkedés egyik korlátja" - írta Navracsics Tibor, hangsúlyozva, hogy a mostani kormány kész segíteni az önkormányzatoknak, és konszolidálni helyzetüket, ebből következően lehetőséget kíván teremteni arra, hogy törvény biztosítsa az egyes önkormányzati vagyonelemek átadását az államnak vagy más önkormányzatnak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×