eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kell-e új munka törvénykönyve?

Az ellenzéki pártok és a szakszervezetek továbbra is tiltakoznak a munka új törvénykönyvének tervezete ellen.

Az MSZP és a szakszervezeti konföderációk szerint sincs szükség új jogszabályra a jelenlegi munka törvénykönyve helyett - mondta Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke azután, hogy a munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel tárgyalt. "Nem tudom másképp minősíteni ezt a jogszabályt, mint egy új cselédtörvényt, hiszen nem szól másról, mint, hogy a munkáltató innentől kezdve bármit megtehet a munkavállalóval" - fogalmazott.

Az LMP szintén úgy véli, hogy a munka új törvénykönyve alapján egyszerű alattvalóként tekinthetnének magukra a munkavállalók a jövőben. Mile Lajost, a párt országgyűlési képviselője ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy elvonják a különböző pótlékokat, megkurtítják a végkielégítést, visszanyesik az érdekvédelmi jogosítványokat, önkényesen meghosszabbítják a munkaidőt.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke - miután egyeztetett a két ellenzéki párt képviselőivel - úgy látta, hogy a tervezet által gerjesztett feszültség átlépheti a munka világának határát, és soha helyre nem hozható hátrányt okoz a munkavállalóknak és családjuknak.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közleményben reagált. Eszerint az elmúlt nyolc év elhibázott gazdaságpolitikája, valamint a munka jelenleg is hatályos törvénykönyve miatt évről évre csökken a dolgozó emberek száma. Aki pedig ellenzi a kormány javaslatát, az a magas munkanélküliség pártjára áll.

Négy szakszervezeti szövetség nemrég jelentette be, hogy szeptember 12-én, az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján demonstrációt tart a Parlament előtt a munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedések miatt. A munka új törvénykönyvének tervezetéről várhatóan ősszel dönt a kormány, a törvényjavaslat pedig ezután kerül az Országgyűlés elé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×