eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Karácsony Gergely: Kőkemény munkavállalói érdekérvényesítés kell

A Lehet Más a Politika továbbra is elutasítja a Fidesz választójogi szabályozását, nem tekinti tárgyalási alapnak Erről Karácsony Gergely, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese beszélt az InfoRádió Arénájában. A politikus elmondta azt is, hogy a legversenyképesebb európai országokban erős munkavállalói jogok vannak. Magyarország az új munka törvénykönyve tervezetével szembemegy ezzel.

A Fidesz a legutóbbi, a választójogi törvényre vonatkozó javaslata rossz koncepció, és a Fidesznek sem lehet érdeke, hogy elfogadja azt a Parlament - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Karácsony Gergely, aki hozzátette: pártja továbbra is nyitott a tárgyalásra, de ezt a javaslatot az LMP nem tudja tárgyalási alapnak tekinteni.

Az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese kiemelte: a Fidesz korábbi, májusi javaslatáról már érdemes lenne beszélni, bár abban is vannak technikai problémák.

A törvény két alapvető kérdése, hogy hány fordulós legyen a választás, és hogy megőrizzük-e a vegyes rendszert - fűzte hozzá a politikus, aki beszélt arról az MSZP-javaslatról is, hogy a szocialisták és az LMP a főváros II. kerületében az időközi választáson közös jelöltet indítson. Karácsony Gergely ezt a kezdeményezést elutasította.

Ezért rossz a versenyképességünk

Az elmúlt húsz évben egy torz gazdasági és társadalmi szerkezet alakult ki, mert a munkavállalói jogoknak nem volt hangsúlyos képviselete. Magyarországon nagyon gyenge a dolgozók érdekérvényesítő képessége, emiatt rossz gazdasági döntések születnek, és ezért a versenyképességünk is rosszabb - mondta az LMP-s politikus az új munka törvénykönyvével kapcsolatban.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: nem lehet gazdasági versenyképességet kialakítani a munkavállalók kiszolgáltatottságának növelése árán. A legversenyképesebb országok között vannak a skandináv államok, ahol kőkemény munkavállalói érdekérvényesítés van - emelte ki a frakcióvezető-helyettes.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×