eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Folytatódnak az elbocsátások a közszférában - lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a jelenlegi korlátozottan forgalomképes kategóriából forgalomképesbe sorolna a főváros több kórházi ingatlant, azok így nem kerülnének a fekvőbeteg-ellátó intézményekkel együtt állami tulajdonba, és akár értékesíthetővé is válnának.

A lap úgy tudja, hogy a főváros listát készített azokról a kórházi ingatlanokról, amelyek az önkormányzat tulajdonát képezik, és az egészségügyi intézmények használatában vannak, az alapító okiratban telephelyként feltüntetve. A Magyar Nemzet szerint a főváros 12 kórházának legtöbbjénél talált értékesíthető ingatlant.

Tarlós István főpolgármester heteken belül tárgyalásokat kezdeményez a négyes metró áramellátását, automatikus vonalvezérlését és biztosítási rendszerét szállító és kiépítő Siemensszel - írja a Népszabadság. Szűcs-Somlyó Mária, a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója azt mondta: a megbeszélések során bizonyosan kitérnek a német cég által korábban benyújtott kötbérkövetelésekre. Hozzátette, hogy a szállító követelése nem veszélyezteti a négyes metró megvalósulását.

Az Index arról ír, hogy egy holland bíróság úgy döntött, egyelőre betiltja a Samsung Galaxy telefonjainak az árusítását az Apple beadványa nyomán. A döntés 32 európai országot érinthet. A Samsungnak hét hete van, hogy leállítsa az árusítást. Ez egyelőre egy előzetes tiltás, a végső döntés még később jön. Az Apple szerint a Samsung szabadalmat sért és a mobilok dizájnja is túlzottan hasonlít az iPhone-hoz. A mostani tiltás egy szabadalom miatt történt, mégpedig a fotógalériáknál a lapozás hasonlít túlzottan az Apple által levédett szabadalomhoz.

A Portfolio a magyar gazdaság nehéz helyzetéről ír. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint további gazdaságpolitikai intézkedésekre van szükség, hogy a hiányt tartani lehessen. A GDP növekedés leállt a második negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom esett, a kormánynak alacsonyabb gazdasági növekedéssel kell számolnia, ami az adórendszerbeli tervezett változtatások elhalasztására kényszerítheti a politikusokat. Szakértők szerint először további kiadás lefaragást kéne megvalósítani, elhalasztani a MÁV adósságátvállalását, vagy adókat emelni. De nem zárható ki, hogy a kormány egyes szektorokra újabb válságadót vet ki, megemeli a fogyasztási adókat vagy elhalasztja az szuperbruttó kivezetését.

Az év végéig eladandó 24 darab MiG-29-es katonai repülőgépből nyolcra írt ki pályázatot a Honvédelmi Minisztérium - írja a Világgazdaság. A lapnak a minisztériumnál azt mondták: mivel a vadászrepülőgépek az állami vagyon részét képezik, értékesítésüket a HM önálló hatáskörben csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. meghatalmazása és megbízása alapján végezheti. Így a további eszközöket pályázati úton, egy későbbi időpontban értékesítik.

A Pénzcentrumon arról olvashatnak, hogy a tavalyinál is nagyobb ütemben folytatódnak az elbocsátások a közszférában. Ezt jelzi, hogy fél év alatt 918 magánszemélynek kellett a felmondás után kapott pénzeiből 98 százalékos különadót fizetnie. Az elmúlt év egészében 1331 magánszemélyt terhelt ez a kötelezettség. Az eddig befolyt adóbevétel már csaknem 2 milliárd forinttal meghaladja az éves előirányzatot.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×