eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megdőlt az országos napi melegrekord

A budapesti után az országos napi melegrekord is megdőlt szerdán, Bugacon 39,1 Celsius-fokot mértek. Több nagyvárosban folytatódott a vízosztás, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben az egész országban.

Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa közölte, hogy erre a napra az eddigi melegrekord 39 Celsius-fok volt, Túrkevén mérték 2007-ben, ez most egy tized fokkal dőlt meg.

Délután Budapesten is megdőlt a napi melegrekord, Újpesten 36,9 fok volt a legmagasabb érték, ami 2,6 fokkal több, mint a korábbi, amelyet 1918-ban rögzítettek.

A tartós hőség miatt az egész országban piros szintű figyelmeztetés van érvényben szerdán, a legmagasabb szintű figyelmeztetést csütörtökre is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Korábban az előrejelzés alapján az ország 14 megyéjére és a főváros területére adták ki szerdára a piros figyelmeztetést, de mivel már az északkeleti tájakon is 27 foknál magasabb napi középhőmérséklet várható, az egész országra kiterjesztették a legmagasabb szintű figyelmeztetést.

A MÁV-Start Zrt.-nél szerdán is érvényben voltak a hétfőn meghozott rendkívüli intézkedések. A budapesti fejpályaudvarokon, valamint a nagyobb vidéki állomásokon és az étkezőkocsikban vizet osztottak, 11 és 17 óra között pedig ingyen adták ki az InterCity járatokra a pótjegyet. Az intézkedés péntekig van érvényben, esetleges meghosszabbításáról később döntenek.

Budapesten, Miskolc számos részén, Debrecenben, Pécsen és Székesfehérváron is folyamatosan locsolják az utakat, több városban permetkapukat állítottak fel, megnyitották a közkutakat, és vizet is osztanak az autósoknak, gyalogosoknak. Az érdi önkormányzat kérésére a városban lévő nagyáruházak megnyitották kapuikat a vásárlási szándék nélkül, csak hűsölni betérők előtt. A Biokom Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. hulladékszállítást végző munkatársai vitaminokat kapnak, és a szokásosnál korábban kezdhetik a munkát a kánikulai napokon.

Bozóki István meteorológus tájékoztatása szerint csütörtökön szinte biztos, hogy az országos és a budapesti napi melegrekord is megdől. Budapesten 34,6 fok az erre a napra vonatkozó legmagasabb hőmérséklet, ezt 121 éve, 1890-ben mértek.

Hozzátette: a hétvégére mérséklődik a forróság, szombaton "már csak" 30-35 fokra lehet számítani, és megélénkül, néhol megerősödik a légmozgás.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×