eur:
404.53
usd:
373.77
bux:
74507.52
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Első ülését tartja a GMO-munkacsoport

Már kedden megalakul a GMO-munkacsoport, amelyet a kormány a hétfőn megjelent határozatában hozott létre.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ezzel kapcsolatos, az MTI-hez eljuttatott közleményében jelzi: a munkacsoport kedden megtartja első ülését. A testület feladata, hogy összehangolja a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal kapcsolatos feladatokat.

A VM kiemeli: a munkacsoport a kormányhatározat alapján javaslatokat tesz, véleményez és tanácsadói feladatokat is ellát. Vezetőjét a vidékfejlesztési miniszter, 6 tagját pedig a közigazgatási-, a belügy-, a külügy-, a nemzeti erőforrás, a nemzeti fejlesztési illetve a nemzetgazdasági miniszter delegálja.

A munkacsoport koordinálja a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságra vonatkozó rendelkezések végrehajtását, valamint segíti a jogsértés esetén megállapítható, büntetőjogi felelősséget is tartalmazó szankciórendszer, illetve speciális kártérítés kidolgozását és az ezekhez szükséges tárcaközi egyeztetéseket - idézi a tárca a határozatot.

A szaktárca kiemeli azt is, hogy a munkacsoport tagjai a határozat szerint díjazásban nem részesülnek.

A Magyar Közlöny hétfői számában, a munkacsoport létrehozásáról szóló kormányhatározat szerint a testület áttekinti a vonatkozó európai uniós és hazai szabályozási környezetet és a hatósági eljárások lefolytatásának rendjét; a hatályos szabályozás gyakorlata során szerzett tapasztalatok figyelembe vételével javaslatot tesz a vidékfejlesztési miniszternek a szükséges jogszabály módosításokra; javaslatot tesz a vidékfejlesztési miniszternek az ellenőrzési feladatok hatékonyabb ellátásához szükséges intézményi és infrastrukturális fejlesztésekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×