eur:
404.81
usd:
374.33
bux:
74276.71
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Keddtől hőségriasztás - a nap hírei

Kedden másodfokú, szerdától péntek éjfélig pedig harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben. Továbbra sem tud Líbiában bajba került magyarokról a Külügyminisztérium. A nagy változások évének nevezte a 2011-12-es tanévet az oktatási államtitkár.

Keddre másodfokú, szerdától péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Paller Judit azt mondta, a hőséghullám vége még nem látható pontosan, így szükség lehet a riasztás meghosszabbítására is. Közben általános, országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdőkre, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területre a vidékfejlesztési miniszter. A tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos tüzet gyújtani, emellett tilos a parlag- és a gazégetés is.

Nincsenek bajban magyarok Líbiában

Továbbra sem tud Líbiában bajba került magyarokról a Külügyminisztérium. A tárca közölte azt is, hogy az Európai Unió képviseletét is ellátó tripoli magyar nagykövetség - egyre nehezedő feltételek között, de - folytatja munkáját. Tóth József sajtófőnök tájékoztatása szerint a magyar nagykövetséget eddig nem érte támadás, de elképzelhető, hogy ha a harcok intenzívebbé válnak, akkor nem lehet folytatni a diplomáciai tevékenységet.

Erdélyi egységre szólít fel az államfő

Egység kialakítására szólította fel az erdélyi magyar szervezeteket kolozsvári látogatásának második napján a magyar államfő. Schmitt Pál azután beszélt erről, hogy találkozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az erdélyi Magyar Polgári Párt, a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetőivel. A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyar politikai szervezeteknek az október-novemberi romániai népszámláláson, majd a helyhatósági és a parlamenti választásokon is egységet kell mutatniuk.

Hoffmann: A nagy változások éve jön

A nagy változások évének nevezte a 2011-12-es tanévet az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa Salgótarjánban, a Nógrád megyei tanévnyitó konferencián azt mondta: az iskolát vissza kell helyezni eredeti pozíciójába, és nyíltan ki kell mondani, hogy az iskola a személyiséget formálja, vagyis nevel. A politikus hozzátette: az új közoktatási törvény ezért már a nemzeti köznevelési rendszerről szóló törvény nevet fogja viselni. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az új törvény alapján az igazgatókat vélhetően az oktatási miniszter nevezi ki, ez a pozíció megbecsülését jelzi.

Parlamenti vitanapot kezdeményez az MSZP

Parlamenti vitanapot kezdeményez a magyar gazdaság helyzetéről az MSZP, amely szerint megbukott a kormány gazdaságpolitikája. Mesterházy Attila, az ellenzéki párt elnöke blogbejegyzésében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter távozását és az egykulcsos adó megszüntetését sürgette.

Szociális katasztrófától tart a Jobbik

A Jobbik szerint szociális katasztrófa van kialakulóban. Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője az InfoRádiónak elmondta: a devizahitel-károsultak és a szegények csődhelyzetben vannak, és gyakran uzsorásoktól kérnek segítséget, de így még nagyobb bajba kerülnek. Ennek kiküszöbölésére a Jobbik továbbra is a szociális kártya országos bevezetését javasolja, elképzelésük szerint a rászorulóknak juttatott segélyek összegének 80 százaléka erre érkezne.

Az LMP válságkezelési csomagot követel

Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy kezdjen tárgyalásokat a parlamenti pártokkal egy válságkezelési csomag összeállításáról. Az ellenzéki párt az egykulcsos személyi-jövedelemadó visszavonását sürgeti, és igazságos adópolitika kialakítását többkulcsos szja-val, valamint egy ökológiai adóreformmal kiegészített járulékcsökkentéssel.

Nem tolonganak a szakorvosjelöltek az ösztöndíjért

Hétfő délig 99 szakorvosjelölt és 11 szakgyógyszerész-jelölt jelentkezett az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramokra. Az ösztöndíjak odaítéléséről szeptember közepéig döntenek, a juttatást első alkalommal november 1-je és január 31-e között utalják át. Az államtitkárság tájékoztatása szerint a minisztérium újabb pályázatot hirdet, amelyre már azok is jelentkezhetnek, akik csak a hónap végén, esetleg október-novemberben tesznek záróvizsgát. A programot emellett kiterjesztik azok számára is, akik még legalább három évig részt vesznek a szakorvosképzésben. --A 600 szakorvosjelölt és 20 szakgyógyszerész-jelölt számára meghirdetett eredeti pályázat szerint a fiatalok öt évig havi nettó százezer forintos támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt.

Ókovács Szilveszter az Operaház kormánybiztosa

Ókovács Szilveszter nevezték ki a Magyar Állami Operaház kormánybiztosává - közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a Duna Televízió vezérigazgatói posztját is betöltő szakember az Operaház főigazgatói munkakörének betöltéséig, de legfeljebb két évig látja el a feladatot. Ókovács Szilveszter azt mondta: körülbelül egy hónap múlva befejezi a munkát a Duna Televízióban, és lemond a vezérigazgatói posztról.

Várakozások feletti eredmény az FHB-nál


Az elemzői konszenzusnál csaknem 11 százalékkal jobb, 759 millió forint konszolidált második negyedéves nettó eredményről számolt be az FHB. Az eredmény több mint négyszerese az első negyedévinek, és a banki különadóval korrigálva 5,8 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakit.

Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×