eur:
387.81
usd:
357.65
bux:
68070.56
2024. május 17. péntek Paszkál

A cégeknek nem fáj annyira az erős frank - lapszemle

A vállalati szektorban nincs olyan vészhelyzet az erős frank miatt, mint a lakosságnál - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet úgy tudja, a kormány tervei szerint az árfolyamrögzítést kérő devizahitelesek szerződésmódosításának közjegyzői díját a bankoknak kell majd viselniük.

A frank erősödése nyomán a vállalati szektorban nincs olyan vészhelyzet, mint a lakosságnál - írja a Népszabadság. A kölcsön felvételekor a vállalkozás mérlegeli, hogy bevételei milyen piacon keletkeznek, s ettől függően dönt, hogy milyen formában szeretne a finanszírozáshoz tőkét bevonni. Devizakölcsönt azon cégek kerestek, amelyek bevételeiket is ebben számolják el, tehát náluk az árfolyamkockázat nem, vagy kevésbé jelentkezik - mondta a lapnak Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a kormány tervei szerint az árfolyamrögzítést kérő devizahitelesek szerződésmódosításának közjegyzői díját a bankoknak kell majd viselniük, és az erre vonatkozó rendelet már meg is született, csak Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter aláírására vár. Korábban a Magyar Országos Közjegyzői Kamara az árfolyamrögzítést kérő hitelesek szerződésmódosítása esetében 10-20 ezer forintos díjra tett javaslatot a nemzetgazdasági tárcának. Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pedig a múlt héten arról beszélt, hogy a bajba jutott embereket még ennyivel sem akarják terhelni, ezért önmérsékletet várnak a bankoktól és a közjegyzőktől egyaránt.

Az Indexen arról tekinthetnek meg videót, hogy valóban jobb-e az Ausztriában kapható üzemanyag, mint a magyar. A készítők az osztrák mellett a Szerbiában kapható, a pancsolt és a Magyarországon prémiumként vásárolható üzemanyagot is összehasonlították a normál dízellel, hogy megtudják valóban kevesebbet fogyaszt és gyorsabb-e tőle az autó. Az eredményt a hírportálon találják.

A korábbi évekkel szemben nincs roham az albérletekért az egyetemi városokban - írja a Napi Gazdaság helyi ingatlanközvetítők véleménye alapján. Ennek oka egyrészt, hogy néhány várostól eltekintve javult a kollégiumi ellátottság, másrészt nőtt a lakásbérlet-kínálat, mert a régóta eladósorban lévő lakásokat is igyekeznek bérbe adni.

A Portfolio.hu szerint azzal, hogy a finnek a görögöknek szánt második hitelcsomagbeli részvételükhöz feltételként pénzügyi biztosítékot kértek és kaptak, veszélyes folyamatot indítottak el, mert ezzel a megoldással más országok is élnének, ez pedig az egész görög hitelprogramot, illetve az eurózóna pénzügyi stabilitási alapjának megerősítési folyamatát is elnyújthatja. Ez is lényeges szerepet játszhat a jelentős nemzetközi befektetői hangulatromlásban és az euróesésben.

A Pénzcentrum.hu megvizsgálta a főváros pesti oldalán fekvő, belső kerületek ingatlanpiacát, különös tekintettel a tégla építésű, társasházi lakásokra. A portál egy korábbi cikkében már részletesen foglalkozott az V., VI., valamint a VII. kerületi ingatlanár-zuhanással. Legfrissebb összeállításában pedig a VIII., a IX., és a XIII. kerületet veszi górcső alá.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×