eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az állam 378 milliárdos adósságot vállal át - a nap hírei

Átvállalja a MÁV 300, és a BKV 78 milliárd forintos adósságát az állam. Négy nyugdíjpénztárnak kell újra számítani egyes kifizetéseit. A várakozásoknak megfelelően nem emelte kamatát a Bank of England és az Európai Központi Bank. A nap legfontosabb hírei augusztus 4-én.

Átvállalja a MÁV 300, és a BKV 78 milliárd forintos adósságát az állam. A kormány már a Széll Kálmán-tervben jelezte szándékát, amihez a magyar vasúttársaság önfenntartóvá alakítása társul. A BKV tartozásának állami átvállalását tavasszal jelentette be Tarlós István főpolgármester. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet egyúttal előírja a PPP-beruházások megszüntetését és állami tulajdonba vételét, amire az idén legfeljebb 200 milliárd forintot lehet fordítani.

Újra kell számolnia a tagi kifizetéseket az állami rendszerbe visszalépett pénztártagok egy szűk körénél 4 nyugdíjpénztárnak. A rendelkezés összesen 1500 embert érint. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az Allianz Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat, a Budapest Magánnyugdíjpénztárat, az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat és a OTP Magánnyugdíjpénztárat szólította fel erre. A pénztáraknak tájékoztatniuk kell a felügyeletet az elvégzett korrekciókról.

Összesen 868 millió forintot csoportosít át a költségvetésben a szociális konzultáció pénzügyi fedezetére a kormány. Az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített keretből és még a harmadik negyedévben folyósítják.

Az idén országszerte 7,5 milliárd forint használható fel közmunka mintaprogramok megvalósítására - mondta a Belügyminisztérium közmunkáért felelős helyettes államtitkára. Papp Károly Gyöngyöspatán közölte: Heves megyén kívül Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében, összesen 8 kistérségben indulnak mezőgazdasági, vízrendészeti, közút-karbantartási közmunka mintaprogramok.

Szeptemberben tárgyalhatja a felsőoktatási törvény koncepcióját a kormány, miután a közigazgatási államtitkárok ülésén nem volt szó a tervezetről - közölte az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: a grémium úgy ítélte meg, hogy a koncepció bizonyos pontjai politikai döntést igényelnek. Az államtitkár szólt arról is, hogy felül kell vizsgálni a Bolognai rendszert, és egyes területeken vissza kell térni az osztatlan képzéshez, máshol továbbra is megmaradhat a kétciklusú folyamat.

Kétfordulós nemzetközi árverésen értékesíti, a 900 megahertzes frekvenciasáv 15 évre szóló használati jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala. A jelentkezéseket október 20-án kell benyújtani. A részvételi díj 40 millió forint plusz áfa. Az új szabályok bővítik a fogyasztók és cégek jogait a telefon-, és a mobilszolgáltatások, valamint az internet-hozzáférés területén. Az árverési eljárás december 12-én ér véget.

Hibrid meghajtású buszt tesztel a BKV a 8-as vonalon. A gyártó szerint egy ilyen jármű használata 35 százalékkal csökkentheti az üzemeltetési költséget. Az alacsonypadlós, klímás Volvo busz az Uránia és a Gazdagréti tér között viszi az utasokat augusztus 10-éig, használata ingyenes, menetrendje letölthető a BKV honlapjáról. A közlekedési cég erről a járműről is várja az utasok véleményét.

Új híd épül a Tiszán Vásárosnaménynál; a nettó 4,2 milliárd forintos költségből készülő folyami átkelőt várhatóan jövőre adják át a forgalomnak. Az új, 216 méter hosszú és 15 méter széles II. Rákóczi Ferenc-hídon a tervek szerint két forgalmi sávot alakítanak ki, az egyik oldalán járda, a másikon pedig kerékpársáv lesz.

Nem változtatott, és másfél százalékon hagyta az irányadó euróövezeti kamatlábat az Európai Központi Bank kormányzótanácsa. Korábban a Bank of England jelentette be, hogy marad a fél százalékos brit kamat. Az euróövezeten kívüli legnagyobb uniós gazdaság központi bankja - 2009. márciusa óta tartja fél százalékon irányadó kamatát. Mindkét döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Csaknem 5 hónapos szünet után ír és portugál állampapírokat vásárolt az Európai Központi Bank. A piacot nem győzte meg az akció, ami a forint árfolyamára is hatott; a svájci frankot csütörtök délután csaknem egy órán keresztül 250 forint felett jegyezték. A piac csalódottan fogadta azt is, hogy az olasz és spanyol államkötvényekből nem vásárolt az EKB.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×