eur:
400.62
usd:
369.11
bux:
74504.31
2024. október 21. hétfő Orsolya

Orbán: Munkaalapú társadalmat kell építeni - a nap hírei

A munkaalapú társadalom felépítéséről beszélt Tusnádfürdőn a miniszterelnök. Beismerte a lövöldözést a tegnapi norvégiai kettős merénylet gyanúsítottja. 27 éves korában elhunyt Amy Winehouse brit énekesnő. A nap hírei 2011. július 23-án, szombaton.

A miniszterelnök szerint a gazdasági válsággal véget ért a nyugati jóléti társadalom időszaka, most a munkaalapú társadalmat kell felépíteni. Orbán Viktor a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem zárónapján tartott előadásában úgy vélte: Magyarország minden más európai országot megelőzve adta meg a helyes választ a korszakváltásra. A miniszterelnök az ennek szellemében meghozott döntések között említette a kettős állampolgárság megadását, az új alkotmány kidolgozását, az új közteherviselési rendszert, a bankadó és a válságadó bevezetését. Orbán Viktor hozzátette: csak akkor lehet felépíteni egy sikeres államot, ha egy erős nemzet áll mögötte.

Az MSZP szerint megszorításokra kell számítani a kormány 2012-es és 2013-as költségvetés-tervezete alapján. Tukacs István, a parlament költségvetési bizottságának szocialista tagja arról beszélt: a következő két évre tervezett büdzsé bevételi oldala arra utal, hogy a kabinet nem számol növekedéssel. Az MSZP-s politikus szerint a kormány drasztikus elvonást tervez a munkaerő-piaci alapban, a nyugdíjak, a család- és szociálpolitikai pénzek területén, továbbá mintegy 100 milliárd forintot akar kivonni az egészségbiztosítási alapból. --- A Fidesz országgyűlési frakciója úgy reagált: mindent meg kell tenni az elmúlt nyolc év hibás gazdaságpolitikája miatt megnőtt államadósság csökkentéséért.

Beismerte a lövöldözést a tegnapi norvégiai kettős merénylet gyanúsítottja. Az országos rendőrfőnök azt mondta: a 32 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló férfi ellenállás nélkül megadta magát, de tettének indítékát továbbra sem tudni. A hatóságok még vizsgálják, hogy a férfi egyedül vagy társakkal követte el az oslói kormánynegyedben a robbantást, valamint az egyik közeli szigeten, egy baloldali ifjúsági szervezet táborában a támadást. A legutóbbi adatok szerint a merényletekben összesen 92-en vesztették életüket. Oslóban a kormánynegyedben egy autóba rejtett pokolgép 7 embert ölt meg, míg a táborban a lövöldözésben 85-en haltak meg. A magyar Külügyminisztérium közleménye szerint nincs magyar áldozata a tegnapi norvég merényleteknek.

Az ENSZ-hez fordult egy palesztin állam mielőbbi elismeréséért a Palesztin Hatóság elnöke. Mahmúd Abbász törökországi látogatásán úgy fogalmazott: a lépésre Izrael kényszeríti, mert a zsidó állam folytatja a telepek építését a Gázai övezetben és nem hajlandó az 1967 előtti határok alapján tárgyalni. Emlékeztetett arra, hogy a közel-keleti béketárgyalások 9 hónapja szakadtak félbe, pedig -mint mondta- a megegyezés hívei lennének.

Kína keleti részén az eddigi jelentések szerint több mint 10-en meghaltak, és csaknem 90-en megsérültek, amikor egy hídon kisiklott egy szuperexpressz. A szerelvény két kocsija a folyóba zuhant. Az eddigi jelentések szerint egy villámcsapás miatt a vonat irányíthatatlanná vált majd megállt, és ekkor egy másik szerelvény hátulról belerohant.

Megöltek egy iráni atomtudóst Teheránban. Hírügynökségi jelentés szerint a 35 éves férfi kapcsolatban állt az Iráni Atomenergia-ügynökséggel. Az elmúlt években több iráni atomtudós halt meg merényletekben, illetve eltűntek. Teherán Izraelt és a nyugati nagyhatalmakat vádolja az akciókkal.

Meghalt Amy Winehouse brit énekesnő. A 27 éves művészt londoni otthonában találták meg holtan. Halálának pontos okát egyelőre nem közölték, de a többszörös Grammy díjas énekesnőnek évek óta alkohol és drogproblémái voltak. A közelmúltban lemondta koncertjeit, a többi között a Sziget fesztiválra tervezett fellépését is.

Címlapról ajánljuk
Csak megrendezték - ez a legvadabb hiedelem a Fico-merényletről

"Csak megrendezték" - ez a legvadabb hiedelem a Fico-merényletről

A szlovákiai SCIO ügynökség felmérése szerint minden hetedik szlovák állampolgár úgy véli, hogy a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet valójában meg sem történt. A kormányfő közben cáfolta azokat a híreket, melyek szerint jelentést kért a szlovák titkosszolgálattól az ellene májusban elkövetett merényletről.

Kaiser Ferenc: Ukrajna néhány atomtöltettel nem tudja megijeszteni Putyint

Ukrajna néhány héten belül atomfegyvereket állíthat elő, ha Oroszország úgy dönt, megkísérel egy újabb offenzívát Kijev ellen – állította a Bildnek egy magas beosztású ukrán tisztviselő. Az ukránok szerint megvan az anyag és a tudás az atomfegyverek előállításához. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: Ukrajna valóban tudna nukleáris fegyvert építeni, Oroszországgal azonban nem tudná felvenni a versenyt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Már hétfő korán reggel bántják a forintot

Már hétfő korán reggel bántják a forintot

A múlt hét második felében erősödni tudott a forint, rövid időre át is vitte a 400-at felülről az euróval szemben, ám végül visszatért a fontos szint fölé. Ezt a hetet is 400 felett kezdi a jegyzés az euróval szemben, ám nem sokkal az európai piacnyitás után már gyengülést látunk. A hét sok olyan esemény történik, ami jelentős mozgásokat hozhat a forint piacán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 08:02
2024. október 21. 07:50
×
×
×
×