eur:
400.15
usd:
368.4
bux:
0
2024. október 21. hétfő Orsolya

Németh Zsolt: Új időszámítás kezdődött

A kettős állampolgárság megadásával, a visszahonosítással új időszámítás kezdődött a magyarság életében - mondta Németh Zsolt szombaton Tusnádfürdőn Orbán Viktor miniszterelnököt, Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét, valamint az összegyűlt tömeget köszöntve.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) utolsó napján úgy fogalmazott: azok, akik most az állampolgárságot igénylik, csatlakoznak egy olyan politikai közösséghez, amely jövőképet akar meghonosítani.

Sajnálattal állapította meg, hogy "az idén Traian Basescu román államfő nem lehet közöttünk".

Emlékeztetett azonban arra, hogy Orbán Viktor és Traian Basescu már gyakran találkozott egymással, és már megkezdték a román államelnök őszi budapesti látogatásának előkészítését.

Tőkés László arról beszélt, hogy húsz év alatt semmilyen tartós eredményt nem sikerült elérni Romániában, az ország még mindig posztkommunista korszakát éli.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke előadásában úgy vélte, hogy a magyarságnak három szó jegyében kell továbbhaladnia, ezek pedig a szabadság, az egyesülés és a gyógyulás. Az első a magyar állampolgárság kiterjesztését, a második "Trianon gyógyítását", a harmadik pedig a húsvéti alkotmányt jelenti - tette hozzá.

A romániai helyzetet elemezve megállapította: 1920 óta nem volt becsületes népszámlálás, felemelkedés helyett elburjánzott a korrupció. Az európai és a világméretű válságot tetézi az erkölcsi válság.

"Nem volt időnk szembenézni a kommunista múlttal. Se autonómiánk, se államilag finanszírozott magyar egyetemünk nincsen. Kikínlódtunk egy magánegyetemi rendszert, épp az első Orbán-kormány jóvoltából" - hangoztatta az EMNT elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy a határok feletti nemzetegyesítés politikája is Orbán Viktor nevéhez fűződik.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: Ukrajna néhány atomtöltettel nem tudja megijeszteni Putyint

Kaiser Ferenc: Ukrajna néhány atomtöltettel nem tudja megijeszteni Putyint

Ukrajna néhány héten belül atomfegyvereket állíthat elő, ha Oroszország úgy dönt, megkísérel egy újabb offenzívát Kijev ellen – állította a Bildnek egy magas beosztású ukrán tisztviselő. Az ukránok szerint megvan az anyag és a tudás az atomfegyverek előállításához. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: Ukrajna valóban tudna nukleáris fegyvert építeni, Oroszországgal azonban nem tudná felvenni a versenyt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×