eur:
400.57
usd:
369.04
bux:
74544.91
2024. október 21. hétfő Orsolya

Minden, amit a számhordozhatóságról tudni kell

Kedvezőbb lehetőségek, olcsóbb beszélgetés és SMS-ek ugyanazzal a telefonszámmal: ezt nyújthatja a számhordozhatóság intézménye, ha okosan és tudatosan élünk vele. A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület azt gyűjtötte össze, hogy milyen szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy ne utasítsák el erre vonatkozó igényünket.

A számhordozhatóság évek óta adott lehetőség a fogyasztók számára, mégis sokan azért nem élnek vele, mert szerintük bonyolult az eljárás, pedig ez nem így van - közölte Eitmann Norbert, a szervezet elnöke. Kifejtette: ha kedvezőbb tarifacsomagokat, kedvezményeket találunk egy másik szolgáltatónál, legyen szó mobil vagy otthoni készülékről, számunk megtartása mellett könnyen válthatunk. Sőt, ezt akár többször is megtehetjük, még a korábbi szolgáltatóhoz való visszatéréssel is.

Fontos tudni, hogy az egyes szolgáltatók általános szerződési feltételei részletesen szabályozzák a számhordozhatóság feltételeit, így ezeket sem árt áttanulmányoznunk. Természetesen léteznek kizáró okok is, melyek a váltást akadályozzák: így ha lejárt számlatartozásunk van, azt teljesítsük, különben elutasítás lesz az átadó szolgáltató válasza.

Ugyancsak elutasíthatnak, ha korábbi adataink nem egyeznek a jelenlegiekkel, így nem azonosítható a fogyasztó: bárkinél előfordulhatott lakhelyváltozás, személyi igazolvány csere, sőt, akár nevünk is módosulhatott az évek során. Az egyesület azt javasolja, hogy minden egyes apró részletre kiterjedően kérjünk adategyeztetést az átadó szolgáltatónál, nehogy egyetlen irányítószám cserén múljon a számhordozásunk.

Mobiltelefon használata esetén a régi és az új, választott szolgáltatónál is bejelenthetjük igényünket, míg helyhez kötött telefonszolgáltatás esetén csak az átvevő vállalkozásnál. Az egyes szolgáltatóknak szigorú együttműködési kötelezettségük van, elősegítve ezzel is a gyors és egyszerű számhordozhatóságot a fogyasztók számára - tette hozzá.

Eitmann Norbert szerint fontos a tudatos döntés, a készüléktípusok mellett hasonlítsuk össze azt is, az egyes szolgáltatók milyen feltételekkel nyújtják nekünk szolgáltatásaikat, az adott csomagok mennyire kedvezőek számunkra, tekintettel arra is, hogy kikkel beszélünk telefonon gyakrabban, mennyire használjuk az SMS és egyéb szolgáltatásokat, mennyit internetezünk. Mindez elősegítheti, hogy havi számlánk alacsonyabb legyen, vagy éppen ritkábban kelljen pénzt tenni feltöltő-kártyánkra, ezzel is megspórolva jelentős összegeket havi költségvetésünkben.

Címlapról ajánljuk
Csak megrendezték - ez a legvadabb hiedelem a Fico-merényletről

"Csak megrendezték" - ez a legvadabb hiedelem a Fico-merényletről

A szlovákiai SCIO ügynökség felmérése szerint minden hetedik szlovák állampolgár úgy véli, hogy a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet valójában meg sem történt. A kormányfő közben cáfolta azokat a híreket, melyek szerint jelentést kért a szlovák titkosszolgálattól az ellene májusban elkövetett merényletről.

Kaiser Ferenc: Ukrajna néhány atomtöltettel nem tudja megijeszteni Putyint

Ukrajna néhány héten belül atomfegyvereket állíthat elő, ha Oroszország úgy dönt, megkísérel egy újabb offenzívát Kijev ellen – állította a Bildnek egy magas beosztású ukrán tisztviselő. Az ukránok szerint megvan az anyag és a tudás az atomfegyverek előállításához. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: Ukrajna valóban tudna nukleáris fegyvert építeni, Oroszországgal azonban nem tudná felvenni a versenyt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Bizonytalan nyitás jöhet az európai tőzsdéken

Bizonytalan nyitás jöhet az európai tőzsdéken

Felemás hangulatban indul a kereskedés hétfőn az európai tőzsdéken, a DAX csökkenéssel nyitott, viszont a BUX felülteljesítő, erősödik a nyitást követő percekben. Az ázsiai részvénypiacokon a kínai tőzsde emelkedik ma, a befektetők a kínai jegybank lépéseire figyelnek az élénkítő lépések közepette, ezen kívül egy német ipari termelői infláció izgalmas délelőtt, viszont fontosabb vállalati negyedéves gyorsjelentés nem lesz. Itthon a hét eseménye az MNB kamatdöntése lesz kedden. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint változatlanok maradhatnak a kamatok, a Magyar Nemzeti Bank holnapi ülésén aligha folytatja a kamatcsökkentést

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 08:02
2024. október 21. 07:50
×
×
×
×