eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Pintér: A rendőrök 99 százaléka megértette, miért kell változtatni - hetilapszemle

A Heti Válaszban Pintér Sándor-, a Figyelőben pedig Oszkó Péter-interjút olvashatnak.

Szebb jelent címmel jelent meg a Pintér Sándor interjú a Heti Válaszban. A közmunkával kezdtek. A belügyminiszter elmondta, még nem alakult ki a végleges rendszer, de a sajtóban megjelenő - idézőjelbe tett - munkatáborok felállításáról szóló víziókat el lehet felejteni. A miniszter beszélt arról is, a rendőrök 99 százaléka megértette, miért kell változtatni. Az előző kormány titkosszolgálati elitjét érintő kémügyről nem nyilatkozott, a milliárdos adócsaláson kapott Eclipsenél a lánya műszaki fejlesztési feladatokat végzett, egy alkalmazott pedig nem tudja, mit csinálnak a főnökei.

Megismételte, a nyomozó hatóságok tavaly jelezték, a lányát nem kell kihallgatni, tanúként sem. Eiselt Györgyről is kérdezték. A helyettes államtitkár korábban a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatója volt, és az intézmény felelőssége már tavaly felmerült az Eclipse üggyel kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy miért vette a tárcához, Pintér Sándor azt mondta, az előző minisztersége alatt is ugyanazt a feladatkört töltötte be Eiselt György, és bízik az ártatlanságában. Arra a kérdésre, hogy nem lát-e összeférhetetlenséget, hogy volt cége, a Civil Biztonsági Zrt. sorra nyeri az állami megbízásokat, azt mondta, miután teljes mértékben értékesítette a céget ,erről az új tulajdonos tudna beszélni. Az jobban zavarná, ha az eladás után tönkrement volna a cég.

A Figyelőben egy Oszkó Péter interjút olvashatnak. A volt pénzügyminiszter arról beszélt, a Fidesz kormány olyan kiigazításra kényszerül, amelynek java részét ő maga okozta az adócsökkentésekkel, és ez improvizációra kényszeríti. Oszkó Péter azt mondta, míg az ő pénzügyminisztersége idején a költségvetési tervezést a válság bizonytalansága nehezítette meg, addig a jelenlegi kormánynál a túl optimista gazdasági növekedési várakozás és a kiszámíthatatlan hatású adórendszer ütött vissza.

A gazdaságpolitikában a rossz értelemben vett improvizáció és következetlenség mutatkozik meg, de bizonyos mértékű reakciókészséget tolerálnak a gazdasági szereplők. A Fidesz ultraliberális gazdaságpolitikát hirdetett meg, lényegesen csökkentette az adókat, és megígérte, hogy a kiadásokat is ugyanilyen szintre csökkenti. Ezt egyelőre nem tette meg, ezért a magán-nyugdíjpénztári vagyonból egyensúlyozza ki az idei költségvetést. Oszkó Péter beszélt arról is, a mol visszavétele mellett erős gazdasági érvek szólnak. Az interjúban az uniós helyzetet is elemzi, például azt mondta, adódik a kérdés, van-e még helye Görögországnak az eurozónában.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×