eur:
400.46
usd:
368.51
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Elkészült a katonai életpályamodell - a nap hírei

Nem ért egyet a rezidenseknek kidolgozott ösztöndíj-programot bírálókkal az egészségügyi államtitkár. Elkészült a Magyar Honvédség 2021-ig szóló humánstratégiája. Hétmilliárd eurós kutatásra ösztönző programot indított az Európai Bizottság.

Szócska: Ez csak a kezdet

Az egészségügyi államtitkár szerint a szakorvos-jelölteknek szóló, múlt pénteken bejelentett ösztöndíjprogram csak a kezdete az egészségügyi ágazat dolgozóit érintő bérkompenzációnak. Szócska Miklós azután beszélt erről, hogy a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Rezidens Szövetség egyaránt bírálta a tervezetet. A politikus közölte: a tervek szerint a programot az egész rezidensi karra kiterjesztik, emellett folyamatosan dolgoznak az egyes csoportok életpályamodelljein is. A Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban azt mondta: minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generál, ha megvalósul a szakorvos-jelölteknek szánt ösztöndíjprogram. Éger István az InfoRádióban emlékeztetett arra: az elképzelés szerint 600 olyan rezidens kaphat havi 100 ezer forintot, aki az idén jelentkezik a szakorvosképzésre, vállalja, hogy tíz évig Magyarországon dolgozik és nem fogad el hálapénzt.

Íme a Honvédség humánstratégiája

Elkészült a Magyar Honvédség 2021-ig szóló humánstratégiája, amely a közszolgálati életpályamodellhez igazodva működik majd - mondta a honvédelmi miniszter. Hende Csaba közölte: az új modellt a katonai és a közszolgálati hagyományokra alapozva, a katonai szolgálattal járó fokozott terhelést figyelembe véve, a gazdasági lehetőségekkel összhangban alakították ki.

Tarlós István az Arénában

A szerződés szerint a jövő év végére a 2-es metrón közlekedő összes járművet lecserélik az Alstom új szerelvényeire, a 4-es metró első szakasza pedig még a jelenlegi önkormányzati ciklusban átadható lesz - mondta az InfoRádióban a főpolgármester. Tarlós István szerint az új megállapodásban - az előzővel szemben - már vannak Budapestet védő garanciák.

Vörösiszap-katasztrófa után

Nincs szükség a termelés korlátozására a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa után helyreállított termőföldeken - mondta a vidékfejlesztési tárca miniszteri megbízottja. Szabó Csaba hangsúlyozta: a gazdák bármit termeszthetnek a földeken. A szakember arról is beszélt, hogy összesen mintegy 800 hektár termőterületet tisztítottak meg a vörösiszaptól, a Marcal folyó és a kolontári halastó medrének kotrásával a tervek szerint a nyár végére végeznek.

Csökkenő üzemanyag-fogyasztás

Továbbra is csökkenő tendenciát mutat az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon. A Magyar Ásványolajszövetség első féléves adatai szerint a benzineladás több mint 6 százalékkal csökkent, míg a gázolaj-értékesítés másfél százalék körül emelkedett. Wilde György, a szövetség főtitkára az InfoRádiónak elmondta, hogy a gázolaj eladása azért emelkedett, mert egyre több a dízelautó, és bevezették a kereskedelmi gázolaj fogalmát, emiatt a fuvarozók nem mennek külföldre tankolni.

Nőtt a bruttó átlagbér


Májusban a bruttó átlagkeresetek 6,7 százalékkal, az év első öt hónapjában pedig 3,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a prémium, jutalom és egyéb külön juttatások nélkül számított bruttó átlagkereset az áprilisi 5,1 százalékos emelkedés után 5,7 százalékkal volt magasabb májusban, mint egy évvel korábban.

Kompenzáció a hasmenésjárvány után


Befogadta a németországi hasmenésjárvány miatt szükségessé vált terméskivonás uniós kompenzálására benyújtott magyar kérelmet az Európai Unió. Czerván György, a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára Brüsszelben azt mondta: Magyarország összesen mintegy 1,6 millió euró támogatás iránt nyújtott be kérelmet a csaknem 4900 tonna terméskivonás alapján.

Kutatásra ösztönző programot indít az EB

Hétmilliárd eurós, kutatásra ösztönző programot indított az Európai Bizottság. A tájékoztatás szerint a testület által valaha létrehozott legnagyobb finanszírozási csomag rövid távon várhatóan mintegy 174 ezer munkahely létrejöttét segíti elő, a következő 15 évben pedig megközelítőleg 450 ezer munkahelyet teremt és mintegy 80 milliárd euró nagyságú bruttó hazai termék növekedéssel jár. Az uniós források a tervek szerint összesen több mint 16 ezer kedvezményezetthez jutnak el.

A Dawn első felvételei

Elküldte első közeli felvételeit a Vesta aszteroidáról a NASA Dawn, vagyis Hajnal elnevezésű tudományos űrszondája. A Dawn közép-európai idő szerint szombaton állt a Vesta aszteroida körüli pályájára, amivel kezdetét vette egyéves küldetése: adatgyűjtés az úgynevezett aszteroidaöv második legnagyobb objektumáról. A Dawn az első űreszköz, amely a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaöv egyik objektumát vizsgálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×