eur:
400.46
usd:
368.51
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Már most csökkentené képviselői számát a Fidesz

Lapértesülések szerint a Fidesz már elkezdte kiválogatni azokat az országgyűlési képviselőit, akik a 2014-es választásokon kisebb létszámú parlamentben folytathatják majd a munkát.

A kormány az Országgyűlési képviselők számát 386-ról a 2014-es választásokon nagyjából 200-ra csökkentené. A Fidesz-KDNP-nek jelenleg 262 parlamenti képviselője van, így sokan közülük biztosan nem kerülhetnek be a következő országgyűlésbe.

A Fidesz vezetése már most elkezdte annak a körnek a kialakítását, akik részt vehetnek majd a 2014-es választásokon.

Lázár János fideszes frakcióvezető az Origónak adott interjúban elmondta: már zajlanak a beszélgetések arról, kik lesznek azok, akik számolhatnak a jelöltséggel, és kik azok, akik kiesnek ebből a körből. A frakcióvezető úgy fogalmazott: "Mindenkivel beszélünk, hogy kinek milyen ambíciói vannak, ki mit szeretne, ki mit gondol erről." Lázár János elmondta azt is: az egyeztetések már több hónapja tartanak.

Egy neve elhallgatását kérő fideszes képviselő szerint a meghallgatások egy része már megvolt. A képviselőkre egy nagyjából negyed órás beszélgetés vár, amely a honatya jövőbeni terveire irányul. Van olyan képviselő, aki már most jelezte: nem kíván indulni a 2014-es parlamenti választásokon.

Az országgyűlési képviselői kör egyik szűkítési lehetősége az lenne, ha bevezetnék az összeférhetetlenséget a polgármesteri és képviselői pozíció között - bár erről hivatalos döntés még nem született. Az összeférhetetlenség érintené a Fidesz több vezető politikusát, például Lázár Jánost, Kósa Lajost, Pokorni Zoltánt vagy Rogán Antalt is.

Kormánypárti értesülések szerint a képviselők ügyében a döntést a Fidesz választmánya hozza meg. Aki nem fogadja el a döntést, az Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnöknél reklamálhat. A végső döntést ő mondja ki.

Egy befolyásos kormánypárti képviselő szerint több honatya szeretne újra indulni 2014-ben, mint ahány hely lehet, így a párt várhatóan más területen számít majd a leköszönő képviselőkre.

Lázár János egy interjúban úgy fogalmazott: hónapokon belül el fog dőlni, hogy kik folytathatják a képviselői munkát 2014-ben. Ebbe azonban természetesen az új választási törvény és a 2014-es választási eredmények is beleszólnak majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×