eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A mentőket több mint kilencezerszer riasztották a hétvégén a hőség miatt

Több mint kilencezer riasztás érkezett az Országos Mentőszolgálathoz az elmúlt hétvégén.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI megkeresésére hétfőn elmondta, hogy péntektől vasárnapig országosan naponta több mint háromezerszer riasztották a mentőket. Ez mintegy húsz százalékkal több mint egy átlagos hétvégén - hangsúlyozta.

Mint írta, a leggyakrabban ájulásokhoz, rosszullétekhez, közlekedési balesetekhez riasztották a mentőket. Mivel a "tömegek" a vízpartokon tartózkodtak, így a legtöbb riasztást is ezekről a területekről kapták - tette hozzá Győrfi Pál.

Az országos tiszti főorvos múlt pénteken rendelte el a legmagasabb fokozatú hőségriasztást hétfő éjfélig.

A hőség következtében gyakrabban előforduló rosszullétek megelőzése érdekében számos intézkedést hoztak országszerte: a mentőszolgálatok folyamatosan, teljes kapacitással dolgoznak, a katasztrófavédelem közzétette a klimatizált épületek listáját, országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, több helyen vizet osztottak, a hétvégére felfüggesztették a kamionstopot is.

A hőségriadó ideje alatt az UV-B sugárzás szintje is minden nap meghaladta a 7,5-ös riasztási küszöbértéket.
Szombaton, majd vasárnap is újabb melegrekordok születtek.

Paller Judit országos tiszti főorvos hétfői közlése szerint az Alföldön és a Dunántúl déli részén, ahol több helyen 26-29 Celsius-fok között alakul a középhőmérséklet, továbbra is fenntartják a harmadfokú hőségriadót, amely a Dél-Alföldön Bács-Kiskun és Csongrád, a Dél-Dunántúlon pedig Zala, Somogy és Baranya megyére terjed majd ki. Emellett a tiszti főorvos keddre másodfokú hőségriasztást rendelt el Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs megyére, mivel ezeken a területeken 25 fok körüli középhőmérséklet lesz a jellemző.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×