eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Orbán: Magyarország felébredt!

Magyarország felébredt - ez a legfőbb tanulsága a miniszterelnök szerint a szociális konzultációnak, amelynek eredményét Orbán Viktor hétfőn, napirend előtti felszólalásban ismertette a parlamentben.

A miniszterelnök szerint a szociális konzultáció keretében visszaérkezett 1 millió 140 ezer kérdőív azt bizonyítja, hogy a magyarok bele akarnak szólni a jövő alakításába. Akik pedig nem küldték el a válaszaikat, azok a kormányra és a parlamentre bízták a megoldást - tette hozzá Orbán Viktor napirend előtt az Országgyűlésben.

Úgy értékelte, hogy Magyarország felébredt egy hosszú kábulatból, amelyben a munka nélkül kecsegtető jólét hamis illúziója a teljes összeomlás keserű rémálmába torkollott. Az emberek nem hisznek többé az ingyen sörben; tudják, hogy potyázásra nem lehet jövőt építeni, és egyetértenek azzal: semmit sem érhetünk el máshogyan, mint munkával és szorgalommal - fogalmazott a kormányfő.

A válaszadók 98 százaléka egyetért azzal, hogy be kell vezetni a védett kor intézményét, mert aki 55 éves elmúlt, és elveszíti a munkáját, annak most alig van esélye újra elhelyezkedni. Ugyanennyien támogatják a közműszolgáltatók és a gyógyszergyárak extraprofitjának megkurtítását és azt, hogy segély helyett inkább munkát kapjanak a rászorulók, vagy legalább ne pénzben, hanem alapvető szükségleti cikkben adják oda nekik a szociális juttatást. A válaszadók zöme több nyugdíjat adna azoknak, akik munka mellett gyermeket vállaltak és állami segítséget nyújtana a bajba került devizahiteleseknek. Támogatják azt is, hogy közpénzből elsősorban olyan képzéseket finanszírozzanak, amelyekkel valóban el lehet helyezkedni. Nagy a véleménykülönbség viszont abban, hogy újrainduljon-e a deviza alapú lakáshitelezés.

A Jobbik frakcióvezetője szerint a szociális konzultáció nem a demokrácia ünnepe, hanem az antidemokratizmus és a pazarlás orgiája volt. A kormány az emberekre akarja hárítani a döntések felelősségét - mondta Vona Gábor.

Az LMP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz tavalyi szavazóinak mindössze 42 százaléka küldte vissza a kérdőívet. A kormánypárt a szegényekkel fizettetné meg a gazdaságok adókedvezményét - Schiffer András ezt olvasta ki a szociális konzultáció eredményeinek összesítéséből.

Lázár János, a Fidesz, és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kormánypárti politikusként értelemszerűen méltatta a konzultációt, az MSZP szónoka, Tóbiás József viszont az érdemi párbeszéd hiányaként értékelte azt. Szerinte a magyarok józanságát bizonyítja, hogy 7 millióan nem küldték vissza a kérdőívet.

Viszontválaszában Orbán Viktor miniszterelnök történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy minden felnőtt magyar ember lehetőséget kapott a véleménynyilvánításra a mára fenntarthatatlanná vált szociális rendszer átalakításáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×