eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elégedett az uniós elnökséggel a parlamenti munkacsoport

Az Országgyűlés ötpárti EU-elnökségi munkacsoportja elfogadott zárónyilatkozatában üdvözölte azokat a "kiemelkedő eredményeket", amelyeket a munkacsoport által meghatározott legfőbb feladatokban a soros magyar EU-elnökség hat hónapja alatt sikerült elérni.

A kormány és a kormánypárti képviselők szerint sikeres volt a magyar soros elnökség. Az ellenzéki képviselők szerint viszont rekordot döntött a Magyarországról megjelent negatív hírek száma a félév alatt.

Sokkal aktívabb, eredményesebb tagjai akarunk lenni az európai integrációnak a soros magyar elnökség után - jelentette ki Martonyi János. A külügyminiszter az Országgyűlés EU-elnökségi munkacsoportja előtt úgy értékelte a július 1-én zárult elnökséget, hogy több mint száz ügyet sikerült előrevinni, több mint 40 dossziét sikerült lezárni.

Győri Enikő EU-ügyi államtitkár azt emelte ki, hogy a Lisszaboni szerződés óta megerősödött Európai Parlamenttel a magyar elnökség jó viszony kialakítására törekedett, és ezt az erőfeszítést a képviselők meg is köszönték.

Robák Ferenc kormánybiztos pedig arról beszélt, hogy az elnökségi rendezvényeket - amelyekből csak Magyarországon 261 volt - magas színvonalon és költségtakarékosan oldották meg, a felhasználható keretnél 10 százalékkal kevesebbet költöttek.

Szabó Vilmos, a bizottság szocialista frakcióvezetője szerint szakmai értelemben sikeres volt az elnökség, de a"negatív politikai elemek miatt" összességében nem volt az.

Martonyi János válaszában elmondta: a keleti partnerségi csúcs elhalasztása "minden szempontból helyes döntésnek bizonyult". A miniszter azt is közölte, hogy tapasztalatai szerint "amikor Magyarországon nem a baloldal kormányoz", akkor mindig a demokratikus deficitre panaszkodnak.

Hörcsik Richárd fideszes képviselő szerint a szakmai és a politikai tevékenységet nem lehet elválasztani egymástól.

Balczó Zoltán jobbikos képviselő, aki egyébként nem írta alá a munkacsoport záróülésén elfogadott állásfoglalását, azt hangsúlyozta, hogy a Jobbik, euroszkeptikus pártként károsnak tartja a gazdasági kormányzás megvalósult formáját és az európai szemesztert.

A kereszténydemokrata Firtl Mátyás kiemelte: a horvát, a román és a bolgár sajtó nem győzi megköszönni a magyar elnökség fáradozásait. Szabó Vilmos hozzászólására úgy válaszolt: Magyarországon demokratikus választások útján alakult ki a 2/3.

Martonyi János a bizottsági ülés után tartott elmondta: az elnökségi félév után a magyar külpolitika figyelme elsősorban a Nyugat-Balkán felé fordul majd.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×