eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Zsebpénz és magántanár - mi kellhet még?

Szabó Máté ombusdman a belügyminiszter közbenjárását sürgeti a 2009-ben Magyarországra telepített guantánamói fogoly ügyében, Pintér Sándor viszont arra vár, hogy az állampolgári jogok biztosa állást foglaljon az egykori fogva tartott panaszáról.

"Azt hiszem, bármelyik magyar állampolgár elégedett lenne azzal az ellátással, amit az egykori guantánamói fogoly Magyarországon kap - válaszolta Pintér Sándor belügyminiszter a Média Műhely kérdésére, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tartott sajtóbeszélgetésen.

Zsebpénzt kap, magántanára van, szabadon mozoghat - sorolta a belügyminiszter az egykori fogva tartott beilleszkedését biztosító program elemeit. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nagyobb együttműködésre lenne szükség a felek között.

Arra a kérdésre, mit terveznek a fogollyal, aki néhány napja panaszt tett az ombudsmannál az ellátása körülményeit kifogásolva, Pintér Sándor azt válaszolta, "várjuk az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalását".

Ezzel a kör bezárult, Szabó Máté ugyanis néhány napja éppen a belügyminisztert hívta fel a helyzet tisztázására, mert jelenleg nincsen kiszámítható garanciarendszer a fogoly alanyi alapjogait és az eljárási szabályokat érintően. Még azt sem tudni, hogy az amerikai kormány ígéretéhez híven állja-e a fogoly magyarországi beilleszkedésének költségeit úgy is, hogy a folyamat elhúzódni látszik, a kiadások pedig várhatóan nőnek.

A kormány a 2009-es magyar-amerikai megállapodás szerint biztonságot, megfelelő elszállásolást, ellátást és egy komplex, az életvitel egészét átfogó, a társadalomba való beilleszkedést segítő program végrehajtását vállalta, de arra egyelőre nincs válasz, hogy ha például a férfi családot alapítana, akkor kierjeszthető-e az ellátási kötelezettség, vagy az állam köteles-e segítséget nyújtani az ezzel kapcsolatos ügyintézésben.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×