eur:
389.6
usd:
364.18
bux:
68150.15
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ódor Bálint a Lőrincz Csaba-díj kitüntetettje

Ódor Bálint közgazdász, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára kapta az idén a Lőrincz Csaba-díjat. A díjátadón a kitüntetett az Európai Unión belüli magyar érdekérvényesítés lehetőségeiről beszélt.

Németh Zsolt külügyi államtitkár az ünnepélyes díjátadót megnyitó beszédében Lőrincz Csaba munkásságára utalva arról beszélt, hogy a Kárpát-medencén kívülről és belülről is tudnunk kell szemlélnünk magunkat, mert "integráns része vagyunk környezetünknek, Európának, a világnak. Csak akkor tudjuk érvényesíteni nemzeti érdekeinket, ha kívülről is rá tudunk nézni nemzetünkre."

Arra hívta fel a figyelmet, hogy "sajátos lehetőségeink ki nem használása, meg nem oldása megrokkanthatja azokat az értékeket, amelyek alapján megítélhetnek bennünket és amelyek alapján magunkat is megítéljük".
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke úgy fogalmazott: az "Ódor-féle magyar európai iskola" lényege, hogy a határon túli magyarok érdekeit képviselő európai politikát is lehet folytatni.

Hangsúlyozta, hogy Ódor Bálint fontos szerepet játszott a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának létrehozásban és munkájában Szili Katalin akkori házelnökkel együttműködve. A díjátadón Szili Katalin is jelen volt.

Ódor Bálint előadásában hangsúlyozta, hogy "sikeres magyar uniós elnökség van a hátunk mögött, Európa valóban erősebb lett". Elmondta, hogy a sikeres uniós elnökség révén javult Magyarország megítélése az unióban. Mint fogalmazott, "új tőkét halmoztunk föl", és az unió működéséről, döntéshozatali, jogalkotói folyamatairól olyan ismeretekre sikerült szert tenni, amelyekre csak az EU-elnökség adott lehetőséget.
Véleménye szerint 2011 első félévében sikerült "a magyar érdekek és az uniós érdekek szimbiózisát kialakítani", és Magyarország a közép-európai régióban is növelni tudta elismertségét. A közeljövő lehetőségeiről szólva elmondta, az Európai Unióban napirenden lévő sok száz uniós ügyet át kell tekinteni, hatásvizsgálatokat folytatni, annak érdekében, hogy feltérképezzük, hol lehet próbálkozni a magyar érdekek érvényesítésével.

Ódor Bálint szerint uniós szintű kisebbségvédelmet nem lehet elérni, annyira eltérőek az egyes országok szabályozásai, de sok területen található "fogódzó", amely segítséget nyújthat a határon túli magyarok ügyeiben, szolgálhatja a magyar nemzetpolitikát.

A 2008-ban elhunyt Lőrincz Csaba Sepsiszentgyörgyön született 1959-ben. Az erdélyi ellenzéki Limes-kör tagja volt, majd a 80-as években áttelepült Magyarországra. Az első Orbán-kormány idején 1999-től 2002-ig a Külügyminisztérium Közép- és Délkelet-Európát felügyelő helyettes államtitkáraként dolgozott. Az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának főtanácsadójaként, egyetemi oktatóként és publicistaként is részese volt az ország külkapcsolatai és nemzetpolitikája alakításának. Nevéhez fűződik a határon túli magyarság szülőföldjén maradását célzó 2001-es kedvezménytörvény megalkotása.

Mivel az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a státustörvényként is ismert törvényt, minden évben június második felében adják át a Lőrincz Csabáról elnevezett díjat.

A Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány által létrehozott Lőrincz Csaba-díjat először 2009-ben Filep Tamás Gusztáv művelődéstörténész, kisebbségkutató, szerkesztő kapta meg. Tavaly Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke vehette át a díjat.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×