eur:
389.58
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kormány dönt a taxisok ügyében

A kormány jóváhagyására vár a főváros taxisokat érintő rendezési terve. A legutóbbi közgyűlésen a város vezetése csak a drosztbérleti díjakat növelte.

Új taxidroszt-rendeletet fogadott el a Fővárosi Közgyűlés, ami egyebek mellett azt tartalmazza, hogy az állomások használatáért fizetendő díj 2012. január 1-jétől évi 30 ezer forint lesz. A szavazás előtt a nemrég még demonstráló taxis szervezetekkel folytatott tárgyalásról Tarlós István főpolgármester elmondta, az egyeztetés még nem zárult le, de nyilvánvaló, hogy a tarifarendszert meg kell változtatni.

Az egységes arculat, az egységes megjelenés szempontjából pillanatnyilag még nem tudtunk elmozdulni a tehetetlenségi pontról - közölte.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a közgyűlés szünetében elmondta azt is, hogy a főváros kidolgozta azokat a jogszabály-módosítási javaslatokat, amelyekkel szabályozhatnák a budapesti taxis piacot, ám ehhez a fővárosnak nincs rendelet-alkotási joga, a kormány jóváhagyása kell.

Azt reméljük, hogy a kormány el fogja fogadni ezeket a javaslatokat és a Fővárosi Közgyűlés meg tudja alkotni azokat a rendeleteket, hogy a fővárosi taxis piacon tényleg rend lehessen - fejtette ki.

Az egységes tarifára vonatkozó kérdésünkre Vitézy Dávid azt mondta, még sok előfeltétele van annak, hogy egy ilyen döntést meg lehessen hozni. Kiemelte: a kérdést vizsgálni fogják.
"Van ennek előnye és hátránya, és az biztos, hogy az első lépés a szigorú szabályozás. És ha el tudunk abba az irányba indulni, ami mindenképp célunk, hogy valamiféle műszaki előírásokhoz kössük a taxizást, és amint elkezdett a piac konszolidálódni, utána lehet érdemben az egységes tarifáról beszélni" - fejtette ki.

Vitézy Dávid szerint legkésőbb ősszel szavazhat a Ház a személyszállítási törvényről, amelynek keretében az Országgyűlés hozzájárulhat a fővárosi szabályozáshoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×