eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Töb mint ezer milliárd forinttal csökken az államadósság - a nap hírei

A kabinet 1345 milliárd forinttal csökkenti az államadósságot. Akár többnapos sztrájkot is tarthatnak szeptemberben a pedagógusok. Szeptember 6-ára halasztották Stohl András perének másodfokú tárgyalását a Pest Megyei Bíróságon.

Orbán: 81-ről 77 százalékra csökken az államadósság

Döntött az államadósság csökkentéséről a kormány - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: a kilenc év utáni első ilyen határozattal megnyitották a stabil és tartós államadósság-csökkentés korszakát. A kormányfő a kabinet ülése után emlékeztetett arra: a több mint 1340 milliárd forintos csökkenés azt jelenti, hogy a GDP-arányos államadósság egy lépésben 81 százalékról 77-re mérséklődik. Az MSZP a Jobbik és az LMP egyaránt úgy véli: nem tisztességes, ha az emberektől elvett nyugdíj-megtakarításból végrehajtott adósságcsökkentést a kormány érdemeként állítják be.

Szeptembertől hamburgeradó


Döntött a kormány a hamburgeradóról. A kormányszóvivő a kabinet ülése után elmondta: a népegészségügyi termékadót szeptembertől vethetik ki a bizonyítottan egészségtelen élelmiszerekre. Nagy Anna közölte: ha a parlament megszavazza, szeptember 1-jétől a gyártóknak, külföldi termék esetén pedig az első forgalmazónak adót kell fizetnie a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után. A befolyt pénzt a kormány népegészségügyi célokra fordítja.

Támogatták a jelölteket


Támogatta a Fidesz és a KDNP alkotmánybíró-jelöltjeinek kinevezését az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága. Pokol Béla egyetemi tanár, Szalay Péter ügyvéd és Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke egyhangú támogatást kapott, míg Dienes Oehm Egon korábbi nagykövet és Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselőjének jelölését két tartózkodás mellett támogatták. A bizottság ellenzéki tagjai nem vettek részt az ülésen.

Pedagógussztrájk szeptemberben?

A pedagógusok akár többnapos sztrájkot is tarthatnak szeptemberben, ha a kötelező óraszámok esetében a rosszabbik forgatókönyv valósul meg. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban elmondta: meglátása szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem tudja megfelelően képviselni a közoktatást, mert a nemzetgazdasági tárca rendre lesöpri a területért felelős államtitkárság előterjesztéseit.

Közel a megoldás az Alstommal


Rendkívül közel került a megoldáshoz Budapest vezetése az Alstommal - jelentette be Tarlós István főpolgármester, miután több órán át tárgyalt a francia cég vezetőjével az új metrószerelvényekről. Patrick Kron, az Alstom-csoport elnök-vezérigazgatója közölte: néhány hét múlva visszatér Budapestre, és reméli, hogy lezárhatják a megbeszélést. A BKV a főváros utasítására tavaly október 20-án bontotta fel a francia céggel a budapesti 2-es és 4-es metróvonalakra szánt szerelvények gyártásáról szóló szerződést, miután az Alstom nem szerezte meg határidőre a kocsikhoz a típusengedélyt.

Leáll a Vértes Volán - Esztergomban

Július 3-án üzemzáráskor leállítja a helyi közösségi közlekedést Esztergomban a Vértes Volán, amely utána helyközi buszokkal biztosítja a városon belüli közlekedést. Németh Tamás vezérigazgató emlékeztetett arra: a társaság április 4-én mondta fel a közszolgáltatói szerződést az esztergomi önkormányzattal, amely 3 éve nem fizet a szolgáltatásért, és a tartozás már eléri a 112 millió forintot.

Eddig lehet igényelni a kompenzációs támogatást

Július 11-ig kérelmezhetik a kóli-járvány miatti kompenzációs támogatást az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból az uniós tagállamok uborka-, cukkini-, paradicsom, és paprikatermesztői a fertőzés okozta bevételkiesés miatt. A támogatásra 210 millió eurót különített el az unió. A rendelet szerint a tagállamok illetékes hatóságainak legkésőbb október 15-éig kell kifizetniük a megítélt összeget.

Böjte Csaba átvette az Európai Polgár Díjat

Brüsszelben átvette az Európai Polgár Díjat Böjte Csaba ferences szerzetes, akinek csaknem két évtizede elindított Szent Ferenc Alapítványa Erdélyben sanyarú körülmények között élő gyermekeket igyekszik felkarolni. Az elismerést megkapta Ferge Zsuzsa szociológus, akadémikus is. A tavaly alapított kitüntetést olyanoknak adományozzák, akik segítik az unión belüli integrációt, a közösség lakóinak egymás iránti megértését.

Még nincs jogerős ítélet Stohl ügyében

Szeptember 6-ára halasztották Stohl András perének másodfokú tárgyalását a Pest Megyei Bíróságon. A döntés oka, hogy két szakértő között vita alakult ki. Korábban a Budakörnyéki Bíróság Stohl Andrást súlyos testi sértést okozó, ittas vezetés miatt 2 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mellékbüntetésként 5 évre eltiltotta a járművezetéstől, 3 évre pedig a közügyek gyakorlásától. A másodfokú eljárás szeptemberben a perbeszédekkel folytatódik, és valószínűleg már az első tárgyaláson ítéletet is hoznak.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×