eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Az uniós elnökség és a korkedvezményes nyugdíj is téma a Parlamentben

Az uniós elnökség eredményei, a rendvédelmi dolgozók nyugdíja és az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése - a többi között ezek a témák kerültek szóba az Országgyűlés napirend előtti felszólalásaiban.

Napirend előtti felszólalásában az LMP-s Mile Lajos úgy vélte, hogy a magyar uniós elnökség legkomolyabb eredménye lehet, ha sikerül tető alá hozni az egységes gazdasági kormányzás reformját, ám ennek valószínűsége még most is kérdőjeles. Az uniós jogszabályok lehetővé tennék a fellépést a költségvetési hiány és az eladósodás ellen, de több elem is van, ami az LMP szerint aggályos, mivel nincs garancia arra, hogy a hiánycsökkentés nem fog gazdasági visszaesést okozni.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában a gazdasági kormányzás ügyében eddig elért eredmények sorolása után úgy fogalmazott: a magyar elnökség mindent megtett a kérdés lezárásának érdekében, bíznak abban, hogy a javaslatot mihamarabb elfogadják.

Bertha Szilvia, a Jobbik képviselője a korkedvezményes nyugdíjukért tüntető rendvédelmi dolgozók mellett állt ki. Mint mondta: mára ezek a munkavállalók sem a társadalom, sem az állam megbecsülését nem tudhatják maguk mögött. A legtöbben így várhatóan elhagyják a pályát és eddigi mellékállásukból fognak megélni. De mihez kezd majd a kormány nélkülük? - kérdezte a politikus.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára az első Orbán-kormány intézkedéseire hivatkozott, amelyekkel rendszeresen emelték a hivatásos állomány bérét. 2002-ben még csak 1200-an voltak a korhatár előtti nyugdíjasok, mára viszont 29342-en. A közbiztonság helyreállítása kapcsán viszont csak ígéretek hangzottak el, az államtitkár úgy fogalmazott: napról napra egyre több településen lesz rendőr, ám a Jobbik kettős beszédet folytat, mert míg számon kéri a közbiztonságot, egyetlen egy törvényjavaslatot sem szavazott meg a házban, ami ezt elősegítené.

A fideszes Varga István a romániai Kolozsváron található házsongárdi temető síremlékeinek rongálása ellen szólt.

Kiss Péter az MSZP részéről az Országos Érdekegyeztető Tanács és más a munkáltatók, munkavállalók és az állam közti párbeszédet segítő testületek tervezett megszüntetését sérelmezte.

Szatmáry Kristóf egyetértett abban, hogy a konzultáció és az érdekegyeztetés fontos, ám az érdekegyeztető tanács hatékonyságát már kétségbe vonta. A testület legfőbb problémája az államtitkár szerint a passzivitás volt, hiszen a kormányoldal előterjesztésein kívül sem a munkáltatók, sem a munkavállalók képviselői nem nyújtottak be javaslatokat.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×