eur:
400.5
usd:
367.39
bux:
74472.43
2024. október 15. kedd Teréz

Mennyi pénz került vissza az államhoz a nyugdíjvagyonból?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összesítése szerint valamennyi nyugdíjpénztár átadta az államnak az átléptetett tagok utáni értékpapír- és készpénzállományt.

Összesen 2 946 milliárd forintos magán-nyugdíjpénztári vagyon került át az államhoz - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. A vagyonból mintegy 140 milliárd forintnyi volt a készpénzállomány.

Binder István kiemelte: a törvény alapján az állami rendszerbe visszalépett tagok vagyonának értékét május 31-i árfolyamon rögzítették, de a rögzítés és az átadás között keletkezett hozam is visszakerül az állami rendszerbe, így a pénztártagok számlájára.

A szóvivő kifejtette: ellentétben az elmúlt napokban megjelent egyes sajtóhíresztelésekkel, a május 31. és az átadás tényleges időpontja, vagyis a törvény szerint legkésőbb június 12. közötti, az értékpapírok árfolyamváltozása, illetve a kamatozó eszközökre elért hozam teljes egészében az állami nyugdíjrendszeré, végső soron az itt létrejövő egyéni állami nyugdíjszámlák tulajdonosaié lesz. Az állam tehát az átadás ütemét meghatározó törvény elfogadásával "nem mondott le" 12 napi árfolyamnyereségről és hozamról, csakúgy, mint a PSZÁF sem ezeknek a "hosszú hétvégére" eső hányadáról. Május 31. óta ezek az eszközök az állami nyugdíjrendszerbe visszatért tagoknak termelnek hozamot, árfolyamnyereséget - tette hozzá.

A szóvivő közölte azt is, miután a pénztárak kiszámolták, hogy a tagok mekkora reálhozamot értek el, az Államadósság Kezelő Központ visszautalja ezt az összeget a társaságoknak, akik a pénzt legkésőbb augusztus végéig eljuttatják a tagoknak.

Binder István emlékeztetett arra, hogy voltak olyan portfóliók, amelyeknél nem volt reálhozam, ezért nem számíthat minden magánnyugdíjpénztár-tag arra, hogy pénzt kap vissza.

A PSZÁF a következő napokban indítja el a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépésével kapcsolatos vizsgálatának második ütemét. Míg az első ütemben a vagyonátadás megfelelő módszertanának meglétét ellenőrizte a felügyelet, a második lépcsőben kiemelt szerepet kap a vagyonátadás jogszerűségének vizsgálata - emelte ki a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz is egyfajta megállapodás Kína és az EU között, annak ellenére az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedési kilátásokról, az inflációs veszélyekről és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×