eur:
400.5
usd:
367.39
bux:
74472.43
2024. október 15. kedd Teréz

Csökkenti az államadósság mértékét a kormány - a nap hírei

A jövő héten ismerteti az államadósság csökkentésére vonatkozó konkrét lépéseket a kormány. Döntött a párt alkotmánybíró-jelöltjeiről a Fidesz-frakció. Csütörtökön ismét csökken a benzin ára. A nap legfontosabb hírei június 14-én.

Egy lépésben 77 százalékra csökkenti a magyar államadósság mértékét a jelenlegi 81 százalékról a kormány. Erről a Belgrádban tárgyaló Orbán Viktor miniszterelnök beszélt. A kormányfő hangsúlyozta: az államadósság mértéke miatt van Magyarországon sok demonstráció és tüntetés. Hozzátette: ahhoz, hogy az államadósságot csökkenteni lehessen, minden olyan tényezőt ki kell iktatni, amely újratermeli azt. Orbán Viktor közölte: csak közmunkabért tudnak fizetni, segélyeket nem, és nem tudják lehetővé tenni, hogy életerős emberek a nyugdíjkorhatár előtt elmenjenek nyugdíjba. A kormányfő elmondta: az államadósság csökkentésére vonatkozó konkrét lépéseket a jövő héten ismertetik.

Parlamenti bizottság jelölheti a jövőben az Alkotmánybíróság elnökét - döntött az Országgyűlés. A változtatás alapján elnökjelöltté az válik, akit az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság többsége támogat. A testület munkájában nyolc fideszes, két kereszténydemokrata, két szocialista, két jobbikos és egy LMP-s képviselő vesz részt. Közben megnevezte alkotmánybíró-jelöltjeit a Fidesz-frakció. Lázár János, a képviselőcsoport vezetője közölte: a tisztségre Balsai István fideszes országgyűlési képviselőt, volt igazságügy-minisztert, Pokol Béla jogász, politológus, egyetemi tanárt, Szalay Péter ügyvédet és Szívós Máriát, a Fővárosi Bíróság tanácselnökét jelölik. A politikus beszámolt arról is, hogy a KDNP Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetet, nemzetközi magánjogászt jelöli a testület tagjává. Az Országgyűlés múlt heti döntése szerint szeptember elsejétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Alkotmánybíróságnak.

A költségvetési csalással és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással visszaéléssel egészítette ki a büntető törvénykönyvet az Országgyűlés. A módosítás alapján a költségvetési csalás két év, különösen jelentős vagyoni kár akár tíz év szabadságvesztéssel is büntethető, míg a táppénzcsalások, rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések felső büntetési tétele két év szabadságvesztés.

Január 1-jétől bevezeti a kormány a közszolgálati életpályák összehangolt rendszerét, az életpályamodelleket és az új javadalmazási rendszert. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta: még az év végéig létrejön a kormányzati személyügyi centrum, augusztus 31-éig pedig kidolgozzák a közszolgálat egységes hivatásetikai szabályzatát. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programot ismertetve közölte: szeptember végéig új e-közigazgatási, valamint számonkérhetőségi és antikorrupciós intézkedési tervet fogadnak el, december végéig befejezik az alapítványok, közalapítványok rendszerének felülvizsgálatát, emellett tovább csökkentik a vállalkozói adminisztratív terhek mértékét.

Évente 5 ezer bérlakás vásárlásával segítheti az ősszel felálló Nemzeti Eszközkezelő a törleszteni nem tudó devizaalapú jelzáloghiteleseket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Szatmáry Kristóf az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén elmondta: a kormány első olvasatban már tárgyalta a Nemzeti Eszközkezelő létrehozásáról szóló törvény tervezetét, amelyet várhatóan július végén terjesztenek be a parlamentnek.

Törvényjavaslatot nyújt be az alkotmányügyi bizottság a büntetőeljárások és a polgári peres eljárások gyorsítása érdekében. Az indítvány alapján bizonyos ügyekben az ügyész dönthetné el, mely bíróságon emel vádat. Az MSZP alkotmányellenesnek tartja a javaslatot.

Kétórás országos sztrájkot hirdetett június 29-én reggel 9 órára a Vasutasok Szakszervezete. Papp Zoltán, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban elmondta: súlyos érdeksérelmet és egzisztenciális fenyegetést jelent a vasutasság számára, hogy a kormány a korkedvezményes- és a korengedményes nyugdíjazás rendszerének átalakítását tervezi, emellett az elképzelésekről nem volt hajlandó tárgyalni a vasutasokkal.

A hatékonyság mellett regionális szerepét akarja növelni 2013-ig a Magyar Villamos Művek. Baji Csaba, a társaságcsoport elnök-vezérigazgatója az InfoRádióban hangsúlyozta: a stratégiával szemben elvárás volt a kormány energiapolitikai célkitűzéseinek támogatása és a cégcsoport növekedési pályára állítása.

Csütörtökön bruttó öt forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelemi árát a Mol; a gázolaj ára nem változik. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a társaság döntésével a benzin átlagára 372-373 forint körül lesz, a gázolajé 366 forint marad.

Címlapról ajánljuk
Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz is egyfajta megállapodás Kína és az EU között, annak ellenére az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedési kilátásokról, az inflációs veszélyekről és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×