eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ilyen volt az Orbán-kormány első éve

Kedd délután Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond a Millenáris Teátrumban, ezt az InfoRádió élőben közvetíti. Összefoglaló az eltelt időszak legfontosabb idevágó eseményeiről, terveiről és bejelentéseiről.

Az elmúlt egy évben szinte minden hónapra jutott valamilyen terv vagy nagyobb bejelentés. A tavaly júniusban meghirdetett 29 pontos akciótervben az adóváltoztatások mellett a többi között a deviza-lakáshitel megszüntetése és a közüzemidíj-moratórium is helyet kapott.

Az önkormányzati választások elsöprő Fidesz-sikere után nem sokkal meghirdették a második gazdasági akciótervet, amelyben szerepelt az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése, a magán-nyugdíjpénztári rendszer fokozatosan bejelentett felszámolása és a szektorális különadók bevezetése is.

A téli hónapokban a médiatörvény a nemzetközi sajtó egyik felkapott témája lett, azóta pedig a soros uniós elnöki ciklus miatt is cikkeznek a korábban megszokottnál többet Magyarországról.

Januárban az Új Széchenyi-tervet, márciusban pedig a 2013-ig 902 milliárdos költségvetési kiigazítással számoló Széll Kálmán-tervet mutatták be, amelynek fő területei a munka világa, a nyugdíjak, a gyógyszerkassza és a tömegközlekedés. Erre alapozva készült el április közepére a konvergenciaprogram, amelynek célja az adósság és a költségvetési hiány csökkentése.

Közben a parlament elfogadta a 2012. január 1-jén életbe lépő új alkotmányt.

Az országgyűlés az elmúlt egy évben rohamtempóban fogadott el további törvényeket, a kétharmados többségben lévő kormánypártok elképzelései a legtöbb esetben szinte teljesen érvényesültek.

A kabinet a nagyobb tervek mellett bejelentett több ágazati reformtervet is, ezek egy részét viszont még most véglegesítik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×