eur:
400.7
usd:
367.49
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

A kertünkben támadnak a kullancsok

Indul a kullancsszezon, ezért érdemes még mindig oltást kérni a háziorvostól. Egy felmérés szerint a legtöbb embert kertészkedés közben csípi meg a vérszívó - mondta az InfoRádiónak Lakatos András, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője.

Most indul a kullancsszezon, amely legalább két-három hetet késett - mondta az InfoRádiónak a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője, aki hozzátette: a tavalyihoz képest kevesebb beteget látnak el, de telefonon már rengetegen jelentkeztek - ebből lehet sejteni, hogy néhány hét múlva már sok lesz a megbetegedés is.

Lakatos András kiemelte: egy nemrég végzett felmérésből kiderült, hogy az emberek döntő többsége a saját kertjében fertőződik meg fűnyírás, az avar összehordása vagy komposztálás közben - akkor, amikor a fűben élő állatokat megbolygatjuk. A szakember hangsúlyozta: ha kertészkedünk, öltözködjünk megfelelően, és nézzük át a ruházatunkat, a testünket, hogy vannak-e kullancsaink.

A szakembet nem hiszi, hogy az idén több kullancsra kel számítani. Kiemelte: három-négy éves periodicitása van a vérszívók mennyiségének, és három évvel ezelőtt volt a csúcs, vagyis valószínűleg jövőre várható a következő. Tendenciájában nem nőtt jelentősen a kullancsok száma, és ezt mutatják a cseh adatok is. Csehországnak vannak ugyanis több évtizedre visszamenőleg a kullancs által terjesztett megbetegedésekre vonatkozóan adatai, és azok azt mutatják, hogy nem nőtt nagy mértékben azok száma, akik ilyen betegségekkel fordultak orvoshoz.

Lehet, hogy összességében valamivel több kullancs van, de az emelkedés nem olyan jelentős, mint ahogy azt sokan állítják - fűzte hozzá.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Bosznia-Hercegovina ellen játszik a magyar labdarúgó-válogatott Zenicában, a Nemzetek Ligája 4. fordulójában. A két csapat gól nélküli döntetlenre végzett egymással szeptemberben, a Puskás Arénában. A mérkőzés előtt a magyar csapatnak két, a bosnyákoknak egy pontja van a csoportban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×