eur:
401.41
usd:
367.39
bux:
0
2024. október 14. hétfő Helén

Matolcsy-javaslat a frank és az euró árfolyam-befagyasztására - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a Magyar Bankszövetségnek, hogy a devizahitelesek esetében a frank árfolyamát 160 forinton, az euróét pedig 250 forinton rögzítsék.

A Reuters Matolcsy György május 12-én a bankszövetségnek írt levelére hivatkozva számolt be arról, hogy a nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a Magyar Bankszövetségnek, hogy a devizahitelesek esetében a frank árfolyamát 160 forinton, az euróét pedig 250 forinton rögzítsék. A hírügynökséghez eljutott levél szerint a kormány azt is el kívánja érni, hogy a bankok 2013-ban és 2014-ben is fizessenek különadót. Ennek mértéke a jelenlegi különadó 50 százaléka volna. Nyers Rezső, a bankszövetség főtitkára minderre úgy reagált, hogy szeretnének tovább tárgyalni és megállapodni a kormánnyal.

Biztató tendenciák

Biztatónak tartja a foglalkoztatásról szerdán közölt magyarországi adatokat a miniszterelnök. Orbán Viktor Brüsszelben, az úgynevezett európai üzleti csúcstalálkozón azt mondta, hogy jelenleg 18-20 ezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt. A kormányfő szerint az is jól látszik, hogy a foglalkoztatás azokban a szektorokban indult meg, amelyekben még nagy a tartalék. A miniszterelnök lát esélyt arra, hogy a magyar gazdaság fél év múlva sikertörténet legyen az egész Európai Unió számára.

Spórol a HM

Költségcsökkentésre kényszerül a honvédség, a 26,3 milliárd forintos zárolás megnehezítette a minisztérium gazdálkodását. Erről a tárca közigazgatási államtitkára beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Fodor Lajos elmondta, hogy 20 százalékkal csökkentik a külszolgálaton, a NATO-ban és az Európai Unióban lévő tartózkodó állomány létszámát. Valószínűleg a külföldi misszióknál is hajtanak végre létszámcsökkentést. Fodor Lajos elmondta, hogy ezt javasolta például az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoportnál is, ott történt kedden a baleset, amelyben két magyar katona meghalt, négy pedig megsérült.

Egyeztetik az álláspontokat

Jövő hétfőn ismertetik hivatalos álláspontjukat a korkedvezményes nyugdíjakat érintő tervezett változtatások ügyében a Belügyminisztérium és a rendvédelmi szakszervezetek képviselői. Az érintett érdekképviseletek által létrehozott sztrájkbizottság vezetője, Kónya Péter az InfoRádióban a szerdai informális megbeszélésről nem kívánt részleteket mondani, csak annyit közölt, hogy még messze van a megállapodás és pénteken folytatódnak az egyeztetések.

Újabb Budai feljelentés

Feljelentést tett az elszámoltatási kormánybiztos az infokommunikációs kis- és középvállalkozások feltőkésítésével foglalkozó Informatikai Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2004 és 2010 közötti gazdálkodása miatt. Budai Gyula szerint 1,7 milliárd forint kár érte az államot az ügyben. Az elszámoltatási kormánybiztos közölte: a befektetések lebonyolítására semmilyen közbeszerzési, pályázati eljárást nem írtak ki. Budai Gyula azt mondta, hogy a vizsgálat alapján azoknak a cégeknek a többsége, amelyekkel szerződést kötöttek, az MSZP és az SZDSZ holdudvarához köthetők, a társaságok nagy része mögött offshore tulajdonú cégek voltak.

Dönthetnek Földesi-Szabó László előzeteséről

Várhatóan csütörtökön dönt a tavaly év vége óta szökésben lévő, és kedden elfogott Földesi-Szabó László előzetes letartóztatásáról a bíróság. Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány egykori kuratóriumi elnöke még decemberben, a bírósági tárgyalásról tűnt el, miután sikkasztás és csempészés miatt elsőfokon 7 év börtönre ítélték. A férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai vették őrizetbe Kőbányán. Földesi-Szabó László ügyvédje az InfoRádióban azt mondta, hogy védence fel akarta adni magát a rendőrségen, amikor elfogták.

Zajlik a Budaházy-per

Tanúk meghallgatásával folytatódott szerdán a tárgyalás a terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György és 16 társa ügyében a Fővárosi Bíróságon. A bíró által ismertetett iratokból kiderült, hogy a köztársasági elnök korábban elutasította Budaházy György kegyelmi kérvényét. A tárgyaláson több ügyvéd is kifogásolta, hogy védenceiknek nincs lehetőségük megismerni az eljárás iratait. A büntetőper pénteken újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×