eur:
390.23
usd:
365.33
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Halkan dübörög a gazdaság - lapszemle

A gazdaság nem pörög annyira, amennyire a kormány várta - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet kétes bankok és pénzügyi vállalkozások elleni ítéletről számol be.

Megszületett az első, nem jogerős ítélet azokban a közérdekű perekben, amelyeket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) indított tavaly ősszel több, kétes módon működő bank és pénzügyi vállalkozás ellen - számol be a Magyar Nemzet. A felügyelet a pénzügyi szféra négy szereplőjét fogta perbe: a Zee Capital Pénzügyi szolgáltató Zrt.-t, a New Chance Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t, az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt.-t, valamint az AXA Bank Europe SA-t. A Fővárosi Bíróság ítélete szerint a Zee Capital tucatnyi szerződési feltétele tekinthető tisztességtelennek. A szóban forgó kikötéseket a bíróság a pénzügyi cég valamennyi ügyfelére kiterjedően érvénytelennek minősítette. Az ítélet tisztességtelennek nyilvánította például azt a feltételt, amely korlátozta, hogy az adós feltűnő értékaránytalanság címén megtámadhassa a céggel kötött kölcsönszerződést.

A Népszabadság cikke szerint a kormány két gazdaságpolitikai prioritásában, a foglalkoztatás növelésében és az államadósság csökkentésében is nagyban épít a gazdaság felpörgetésére, a motor azonban továbbra sem húz annyira, ami az ambiciózus elképzelések teljesítéséhez kell.

Az Index arról számol be, hogy turistacentrum lesz a Hármashatár-hegyen, ahol nem szállodát vagy nagy épületeket, hanem a természetvédelmi szempontoknak megfelelő erdei sportpályákat, sportlehetőségeket, sportszerkölcsönzőt, szociális és kiszolgáló épületeket akarnak építeni.

Az idei SZJA-bevallás több szempontból is emlékezetes maradhat - írja a Napi Gazdaság: ez az utolsó, ahol két kulcs van, és az első, ahol szuperbruttót kell számolni. Az utóbbi gondokat okozhat a rutintalanabbaknak, így vélhetőleg a szokottnál is több lesz a hibás bevallás. Két év múlva már a most hatályos törvény alkotója se nagyon ismerhet rá a rendszerre, hiszen a szuperbruttó mellett megszűnik az adójóváírás bonyolult intézménye is, amitől a konvergenciaprogram két év múlva 230 milliárdot vár. A rendszer minden változása a magasabb keresetűeknek kedvez, a minimálbéresek viszont igen rosszul járhatnak.

Közel 80 százalékkal nőtt a világ okostelefon-piaca az idei első negyedévben - számol be a Világgazdaság. Éves összevetésben a három hónap alatt eladott készülékek száma már megközelíti a 100 millió darabot - derül ki egy felméréséből. Itthon most készült az első ilyen, a negyedéves adatok is előzetesek. Annyi biztos, Magyarországon is megállíthatatlanok az okostelefonok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Brutális drágulás érik az édességeknél

Brutális drágulás érik az édességeknél

A kakaópiacon jelentős áremelkedés várható, mivel a kereskedők ellátási gondokkal és a hosszú távú szállítási szerződések biztosításának növekvő költségeivel szembesülnek. A legaktívabb New York-i és londoni határidős kontraktusok e hónap végi szállításra több mint 25%-ot zuhantak az elmúlt két napban, majd meredeken emelkedtek, ami azt tükrözi, hogy a piac küzd a kínálati hiány kezelésével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×