eur:
389.97
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Döntetlenre áll a hatalmi harc az MSZP-ben"

A Nézőpont Intézet vezető elemzője tartós, elhúzódó hatalmi válságra számít az MSZP-n belül. Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádiónak azt mondta: a baloldal töredezik, a szocialista párt már nem tudja egységesíteni a különböző irányvonalakat.

A hatalmi válság és a harc el fog húzódni az MSZP-n belül, és hogy ki lesz a győztes, azt még korai eldönteni - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Mráz Ágoston Sámuel szerint jelenleg döntetlenre áll a meccs, de a harc vége bármi lehet.

Az elemző úgy látja, hogy a felek sem a gyors megoldásra törekszenek. A Gyurcsány Ferenc platformja által kezdeményezett pártszavazás csak ősszel lesz, utána alapszabály-módosító kongresszust tartanak, és legkésőbb 2012 nyarán lesz tisztújítás az MSZP-ben. Ezzel párhuzamosan el fog húzódni a párt válsága - fejtette ki.

Mráz Ágoston Sámuel kiemelte: éles különbség van a párt vezetése és a frakció, illetve a párttagság között. A vezetésben nincs Gyurcsány Ferencnek többsége, de a párttagságban lehetnek hívei, bár azt nem tudni, hogy mennyien. Ezt a kérdést a pártszavazás tisztázhatja - tette hozzá.

Egy szűk mag számára a volt kormányfő az egyetlen elfogadható politikus - vélekedett a Nézőpont Intézet vezető elemzője, aki szerint elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy ez a csoport elegendő lehet egy külön párt létrehozásához és parlamentbe juttatásához. Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal első számú vezetője már nem lehet - emelte ki.

Átrendeződés zajlik a pártrendszeren belül - hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel. Kifejtette: a baloldal töredezni látszik, bár a szervezet egységesnek tűnik, de egyre többet hangzik el a szakadásról szóló forgatókönyv. Eddig az MSZP a sokféleség egységét jelentette, most viszont úgy tűnik, hogy nem tud egy fedél alatt maradni ez a sok csoportosulás - tette hozzá.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×