eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nefmi: a kormány nem döntött felsőoktatási intézmények bezárásáról

A kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, alaptalannak nevezve azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a kabinet már döntött volna felsőoktatási intézmények bezárásáról.

A minisztérium oktatásért felelős államtitkársága utalt arra, hogy február 4-én egyetértés alakult ki a kormány, a diákszervezetek és az érintett intézmények képviselői között a felsőoktatási törvényt előkészítő dokumentumokról.

Mint írta, a dokumentumban a felsőoktatás egyik legfőbb problémájaként az oktatás színvonalának csökkenését, az oktatói és hallgatói teljesítmények egyenetlenségét, az átláthatatlan, ellentmondásos szabályozást nevezték meg.

Az államtitkárság felidézte a dokumentum alapelveit is, az egyebek mellett kimondja: a magyar felsőoktatás a közjót szolgáló intézményrendszer, a minőségi felsőoktatás az ország versenyképességének hajtóereje.

"Küldetése a nemzet szellemi és gazdasági fejlődésének megalapozása, célja a versenyképes tudás átadása, az emberiség tudásának gyarapítása, az egyén és a köz boldogulásának elősegítése" - írták a közleményben.

Az origo.hu a birtokába került felsőoktatási koncepcióra hivatkozva azt közölte, hogy a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett 16 maradna, s erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett. A hírportál úgy tudja, hogy felszámolnák a felsőoktatási helyek csaknem felét, néhány szakon, például a jogász- és a közgazdászképzésben korlátoznák a diákok számát, több intézmény támogatásából pedig teljesen kivonulna az állam.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×