INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Televíziós vitára hívja ki Vona Gábor a miniszterelnököt

InfoRádió / MTI
Nyilvános televíziós vitára hívja ki Vona Gábor a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt - jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Dúró Dóra a Jobbik országgyűlési képviselője.

Vona Gábor az egyik közösségi portálon tette közzé a felhívását. Eszerint azért ezt a módját választotta a felkérésnek, mert Orbán Viktor is aktív felhasználója a portálnak.

A Jobbik elnöke úgy fogalmaz: "mivel a magyar - cigány együttélés kérdése, problémái mostanra a mindennapi sajtó legtöbbet elemzett témája lett, így szerintem itt az ideje, hogy a politika a sajtóüzengetés, a mindeddig meddő törvénymódosítások helyett megkezdje az érdemi vitát.

A probléma ugyanis abból fakad, hogy a politikusok a megoldáshoz egy lépéssel sem jutottak közelebb az elmúlt 20 évben. A mindenkori kormányok (és a Jobbikot leszámítva a mindenkori ellenzékük) rózsaszínre festették, ami fekete volt, mellébeszéltek, hazudoztak, polkorrekt üres frázisokba menekültek. Pedig amíg nincs érdemi, valódi és őszinte vita, addig ne is várjunk megoldást sem. Az én célom az érdemi vita és ezen keresztül az érdemi megoldás. Mivel az MSZP-ben, az LMP-ben az érdemi vitára való hajlandóságnak még a pislákoló lángja sem látszik, ezért ebből a szempontból (is) használhatatlannak tűnnek. Nekik semmilyen mondanivalójuk, semmilyen programjuk nincs, tevékenységük kimerül abban, hogy nem létező rasszista farkast kiáltanak.

A Jobbik elnökeként, Magyarország harmadik legerősebb politikai erejének vezetőjeként ezért arra kérem Orbán Viktor miniszterelnök urat, a Fidesz vezetőjét, hogy nyilvános vitában ütköztessük a kormány és az ellenzék érveit a cigányság felemelésének kérdésében. Fontos, hogy a magyar társadalom, annak magyar és cigány része egyaránt megismerkedhessen a politika valódi szándékaival, és a valódi vita folytatása ne váljon az egyre alacsonyabb szintű sajtópurparlé áldozatává.

A vita időpontját és helyszínét miniszterelnök úrra bízom, nekem csupán annyi feltételem van, hogy élő adásban és közszolgálati televízióban kerüljön sor rá. Lehetőleg minél hamarabb. Életek múlhatnak rajta."Alkotmánybírósági beadványt nyújt be a Jobbik azzal a pénteken megjelent kormányrendelettel kapcsolatban, amely szankcionálja, ha valaki a rendőrséggel való egyeztetési kötelezettség megszegésével polgárőr-tevékenységet folytat és azt is, ha valaki azt a látszatot kelti, mintha jogosultsága lenne a rend fenntartására, holott nincs - jelentette be Dúró Dóra.

A jobbikos politikus elmondta: álláspontjuk szerint ez a szabályozás az önvédelem és a tulajdon védelmének alkotmányos jogába ütközik és pusztán az a célja, hogy "a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet és a tiszavasvári csendőrséget ellehetetlenítse".

Dúró Dóra úgy látja, a rendelet értelmében, ha valaki a hétfőn elfogadott alaptörvénynek megfelelően egy a lakásába behatoló betörőt fenntart, amíg a rendőrség kiérkezik, akkor ezt az illetőt is szankcionálhatják.

A Jobbik szerint a kormány "közröhej tárgya lesz a pontatlan megfogalmazása miatt" hiszen már jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy a múlt héten Hajdúhadházon őrizetbe vett polgárőrök semmilyen törvénysértést nem követtek el, azonban a mostani kormányrendelet ennek ellenére is büntetné akár az ilyen eseteket is.

Ráadásul a kormány például azt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet lehetetlenítené el ezzel a kormányrendelettel, amely hatezer támogató aláírást gyűjtött azon a Hajdúhadházon a járőrözések folytatásával kapcsolatban, ahol 2010-ben az országgyűlési választásokon csak háromezren szavaztak a kormánypártokra - mondta Dúró Dóra.

A címlapról ajánljuk