eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Új szívet kap Budapest

2012-ben kezdődhet meg a Ferenciek terének átalakítása - mondta Rogán Antal V. kerületi polgármester. A Belváros forgalmának csökkentésére irányuló felújítás jelentős változásokat hoz a tér és a Kossuth Lajos utca közlekedésében.

A gyalogosok és kerékpárosok, valamint a tömegközlekedés érdekeit veszik figyelembe a Ferenciek terének 2012-ben kezdődő és a Roosevelt tér - május hatodikától már hivatalosan is Széchenyi tér - 2013-ban kezdődő felújításakor. Rogán Antal, a Belváros polgármestere elmondta, bár kaotikus állapotokat örököltek a város előző vezetésétől, a Március 15.-e tér és a Kiskörút felújításának befejezése reális közelségben van. A Március 15.-e tér felújításának második üteme összefügg majd a Ferenciek terének átalakításával. Mindkét projekt tervezett bekerülési költsége 3-3,5 milliárd forint, ennek 85 százalékára az uniónál pályáznak.

A Ferenciek terén nagyobb járdafelületek lesznek, a mostani autós aluljárót végleg lezárják a járművek elől, majd egybenyitják a már meglévő gyalogos aluljáróval. Emiatt átalakítják a Március 15. tér közlekedését is - mondta a kerületi polgármester.

Csak a 15-ös busz

Vitézy Dávid elmondta, a buszsávot a Kossuth Lajos utca közepén vezetnék, ott lennének a megállók, és zebrán is megközelíthetőek lennének.

A Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója elmondta, hogy a beruházással teljesítik a legfontosabb célt, a belváros északi és déli részének összekötését, és felszíni gyalogos kapcsolatokat is kialakítanak. A 15-ös busz lesz az egyetlen jármű, amely áthaladhat majd a Ferenciek terén, a buszsávot pedig a belső sávban alakítják ki.

Vitézy Dávid elmondása szerint ez az átalakítás összhangban van a villamosok visszavezetésével a Rákóczi útra, bár a projekt még nincs előkészítve, annak indításáról a jövő héten dönt a BKK.

A 47-es és a 49-es villamosok Deák téri végállomását is úgy alakítják ki, hogy később könnyen tovább lehessen vezetni a vonalat a Bajcsy-Zsilinszky úton - tette hozzá.

Az InfoRádió kérdésére Rogán Antal elmondta, az átalakítás nem okoz nagyobb torlódást a forgalomban, mint amilyenek jelenleg is tapasztalhatóak.

A Széchenyi tér közepén található parkot megközelítővé tennék a gyalogosok számára, úgy, hogy a Lánchídra azon az úton lehetne felhajtani, ahol most a Buda felől érkező járművek hajtanak le.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×