eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Borászok is pert indítottak a Mal Zrt. ellen

Több borász és vállalkozó 5,2 milliárd forint értékben indított helytállási pert a Mal Zrt. ellen. A per ősszel folytatódik a Fővárosi Bíróságon. A pertársaság jogi képviselője szerint a borászok attól tartanak, hogy a vörösiszap-katasztrófa miatt kevesebb bort tudnak eladni, illetve kevesebb vendég érkezik a Somló-hegyre. A Mal Zrt. ügyvédje közölte, hogy összesen harminc per indul a cég ellen.

A károsodás veszélyére tekintettel ötmilliárd forint értékben biztosítékadás iránt indítottak peres eljárást somlói borászok a Mal Zrt. ellen - közölte az InfoRádióval a pertársaság jogi képviselője. Illés Géza ügyvéd kiemelte: jelenleg egy forintot sem követelnek, de azt kérik, hogy a bíróság a felperesek javára a cég egyes vagyontárgyaira, ingatlanjaira és egyéb üzleti érdekeltségeire jegyeztessen be biztosítékot, annak érdekében, ha a jövőben bekövetkezik valamilyen károsodás a tavaly őszi iszapkatasztrófából kifolyólag, akkor valamivel egyszerűbb eljárás során lehessen érvényesíteni a kárigényeket.

A felperesei pertársaság földtulajdonosokat, valamint a bortermelésben és borturisztikában érdekelt vállalkozásokat tömöríti. A cégek több pályázati támogatást nyertek el a somlói borvidék infrastruktúrájának fejlesztésére, az ötmilliárd forintot pedig a beruházási érték alapján számították ki - közölte az ügyvéd. Illés Géza hozzátette: ha a pályázatban vállalt feltételeket nem tudják vállalni, akkor vissza kell fizetni a támogatást.

Fennáll annak a veszélye, hogy lehetnek olyan következményei az ipari katasztrófának, amelyek hátrányosak lesznek a borvidéknek - emelte ki az ügyvéd. Illés Géza kifejtette: azt nem állítják, hogy már bármilyen károsodás történt volna, semmilyen kár nem érte a cégeket, de a jövőben elképzelhető, hogy olyan vizsgálati eredmény születik, ami a katasztrófából eredően ilyen kihatással jár.

Mikor várható ítélet?

Összesen több mint hat milliárd forintot követelnek a vörösiszap-katasztrófa károsultjai a Mal Zrt-től - közölte az InfoRádióval a cég jogi képviselője. Ruttner György elmondta: harminc per indul a bíróságokon az ügyben.

Úgy tűnik, az ítélet még messze van - vélekedett az ügyvéd. Kifejtette: az első kérdés az, hogy a bíróság tud-e a jogalap kapcsán részítéletet hozni. A felelősséget akkor lehet megállapítani, ha világos a bíróság és a peres felek számára, hogy mi okozta a katasztrófát, de ehhez még sok minden hiányzik - tette hozzá.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Így lehet leleplezni a hazudozókat – segítenek a CIA és az FBI módszerei

Így lehet leleplezni a hazudozókat – segítenek a CIA és az FBI módszerei

Bárki kiképezheti magát „emberihazugság-detektornak” vagy legalábbis megtanulhatja pontosabban észrevenni, ha valaki nem mondja el a teljes igazságot. Ezt állítják az amerikai FBI és más biztonsági szolgálatok szakértői, akik szaktudásukat különböző nagyvállalatoknak is felkínálták. Mire kell figyelni, hogy fülön csíphessük a füllentőt?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
10 egyszerű trükk a hétköznapokra, amivel jobban érezheted magad a bőrödben

10 egyszerű trükk a hétköznapokra, amivel jobban érezheted magad a bőrödben

Vannak egyszerű praktikák, amivel a mindennapokban is tehetünk a mentális egészségünkért – emelte ki cikkében a National Geographic a napokban ünnepelt Mentális Egészség Világnapja alkalmából. A mentális állapotunk alapvetően befolyásolja munkahelyi teljesítményünket, különösen a Covid-járvány óta egyre többször bukkan fel a közbeszédben a kiégés fogalma, amikor a mentális kimerülés már fizikai tüneteket is okoz, és ennek a fordítottja is igaz, a munkánk jelentős hatással lehet a mentális egészségünkre. A tudományos lap 10 egyszerű trükköt mutat be, amivel viszonylag könnyen, pszichológus és hónapokig tartó sabbatical nélkül mi magunk is fenntarthatjuk a mentális egészségünket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×