eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Szájer József: Húsz év után elérkezett az idő egy új alkotmány elfogadására

Magyarország az egyetlen olyan ország a térségben, amely a rendszerváltozással összefüggésben nem fogadott el új alkotmányt - hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában Szájer József, aki szerint húsz év után erre elérkezett az idő.

A Fidesz európai parlamenti képviselője, az EP néppárti frakciójának alelnöke - aki a Konrad Adenauer Alapítvány berlini rendezvényén a magyar alkotmányozásról tartott előadást - utalt arra, hogy a jelenleg még érvényben lévő alkotmány 1949-ből származik. Az pedig a magyar demokrácia talán legszomorúbb évére emlékeztet, hiszen akkor történt a kommunista hatalomátvétel.

Az 1989-es rendszerváltás idején a rendszerváltó erők tudatában voltak annak, hogy előbb szabad választásokat kell megtartani, és csak utána lehet foglalkozni az átfogóbb alkotmányos kérdésekkel. A politikai erők közötti megegyezés hiánya miatt azonban a későbbiekben mégsem került sor új alaptörvény elfogadására - emlékeztetett Szájer.

Az elmúlt két évtizedben minden kormánynak, minden politikai erőnek az volt a célja, hogy létrehozzon egy új alkotmányt. Az egy évvel ezelőtti választásokon az állampolgárok rendkívül széles körű felhatalmazást adtak az akkori ellenzéknek, a Fidesznek és a Kereszténydemokrata Néppártnak. Ezzel a felhatalmazással a korábbi ellenzék kétharmados, alkotmányozó többséget szerzett, Orbán Viktor miniszterelnök pedig már tavaly júniusban világossá tette, hogy új alkotmány készül - emlékeztetett a Fidesz képviselője, aki egyben az alkotmányt előkészítő nemzeti konzultációs tanács elnöke is.

Szájer József szerint az új alaptörvényre azért van szükség, mert a polgárok alapvető változást igényelnek. Az alapvető változást pedig az alapoknál, az alaptörvénynél kell kezdeni - hangsúlyozta, utalva arra: Magyarországnak olyan alaptörvényre van szüksége, amely megfogalmazza a nemzet legalapvetőbb céljait, reagál a XXI. századbeli problémákra. Így például középpontba helyezi az elmúlt két évtized egyik legsúlyosabb problémáját, az eladósodás kérdését. Az új alkotmány - mint kiemelte - világos korlátokat és fékeket állít az eladósodással szemben.

Az alkotmánytervezettel kapcsolatban a német sajtóban is megfogalmazott - a többi között a népszavazás elmaradását hiányoló és az alkotmánybíróság tevékenységének szűkítését bíráló - kritikákkal kapcsolatban Szájer utalt arra, hogy szövetségi szinten Németországban sincs népszavazás. Ebben a tekintetben minden országnak más a hagyománya - jelentette ki, hozzátéve: Magyarországon alkotmányos kérdésekről nem lehet népszavazást tartani. Ez - mint hangsúlyozta - jelenlegi alkotmányos rendszerünk fontos szabálya. Az a felhatalmazás, amelyet a választópolgárok adtak a mostani kormányzó erőknek, éppen egy olyan választási kampány eredményeként született, amelyben az akkori kormánypárt, az MSZP világossá tette: ha a választók nem a pártot támogatják, a Fidesz és a KDNP alkotmányozó többséget szerezhet. "A választók pedig úgy döntöttek, hogy az alkotmányossággal legalábbis kétes viszonyban lévő szocialista pártra még biztosítékként sincs szükség" - fogalmazott a képviselő.

Az alkotmánybíróságra, annak munkájára - mint hangsúlyozta - óriási szükség van. A polgárok jogainak védelmét biztosítani kell. Magyarország rendkívül súlyos gazdasági helyzetben van, és a válságkezelés kellős közepén tart. Ezért született tavaly novemberben egy olyan szabály, amely az alkotmánybíróság bizonyos költségvetési kihatású döntéseivel kapcsolatban korlátozásokat vezet be. Ezeket a korlátozásokat a mostani alaptörvény enyhíti, az előzetes normakontroll esetében azokat megszünteti, az utólagos normakontroll esetében pedig addig tartja fenn, amíg Magyarországon az államadósság el nem éri az 50 százalékot - jelentette ki Szájer József.

Kritikák - mint utalt rá - mindenütt elhangzanak, hiszen Magyarország demokrácia. A kormányzó pártok a kétharmados többséget nem diktatórikus eszközökkel, hanem szabad választások eredményeként érték el, és nagy változások végrehajtására kaptak felhatalmazást. Ezeket a változásokat azért kell végrehajtani, mert azt a bizalmat, amely az állammal, annak működésével, alkalmasságával szemben az elmúlt években eloszlott, helyre kell állítani. Szájer József szerint "most azok kiabálnak a leghangosabban, akik ide juttatták az országot".

Ami az alkotmányozás további menetrendjét illeti, a Fidesz vezető politikusa megerősítette: az országgyűlés április 18-án fogadja el az alaptörvényt, amely április 25-én kerül aláírásra az államfő elé. Az új alkotmány a terv szerint jövőre, január elsején lép hatályba.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×