eur:
389.4
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem teszik az ellenzéknek a jövő évi költségvetés tervezete

Az ellenzéki pártok igazságtalannak tartják a jövő évi költségvetést.

Az MSZP a felelőtlenség, a fenntarthatatlanság és az igazságtalanság költségvetésének tartja a jövő évi büdzsét - mondta a párt elnöke az általános vitát megelőző parlamenti sajtótájékoztatón.

Mesterházy Attila szerint a 2011. évi költségvetés téves számokon és alkotmányellenes intézkedéseken alapul, feléli a jövőt, és a felső tízezer, valamint a nagyvállalatok érdekét szolgálja, ezért a szocialisták nem támogatják.

Szekeres Imre, az ellenzéki párt gazdasági kabinetvezetője hozzáfűzte, hogy a jövő évi büdzsé kockázatos bevételekre alapoz, mert az infláció magasabb, a gazdasági növekedés pedig alacsonyabb lesz a kormány által vártnál. A 2011-es költségvetés igazságtalan, mert a legjobban keresőknek ad kedvezményeket - tette hozzá a szocialista politikus.

A Lehet Más a Politika képviselői hasonló jelzőket találtak a 2011-es büdzsé jellemzésére. Scheiring Gábor, a parlamenti vita előtt tartott sajtótájékoztatón a toporgás költségvetéséről beszélt, amely legfeljebb 15 ezer munkahely létrehozására alkalmas. Legnagyobb vesztese a humán szféra lesz - jósolta az ellenzéki politikus.

Frakciótársa, Jávor Benedek a fenntarthatatlanság 20. századi típusú költségvetését emlegette, és azt mondta, hogy a kormány 10 milliárd forintot vesz el az alig 50 milliárd forintból gazdálkodó környezetvédelmi hatóságoktól.

Egy harmadik LMP-s, Kaufer Virág szerint a jövő évi, igazságtalan költségvetésből az oktatásra és az egészségügyre reálértékben kevesebb pénz jut majd, mint idén.

A Jobbik már október végén minősítette a 2011-es büdzsét. Volner János, a radikális párt országgyűlési képviselője akkor arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban "nem történt meg" az Orbán Viktor miniszterelnök által ígért forradalmi áttörés, hiszen abban - az adóváltoztatások kivételével - helyben hagyták a korábbi szocialista kormányok megszorító intézkedéseit.

A Jobbik különösen fontosnak tartaná, ha a kormány a jelenleg javasolt 64 milliárd forintnál többet fordítana a közfoglalkoztatás helyzetének javítására. Magyarország számára a valódi talpra állást ugyanis az jelenthetné, ha az eddig "dologtalanul adott segélyeken" élőket sikerülne visszavezetni a munkaerőpiacra - fejtette ki korábban az ellenzéki politikus.

Frakciótársa, Lenhardt Balázs gazdasági kabinetvezető pedig "sunyi és gyáva" lépésnek tartja a nyugdíjjárulék-emelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×