eur:
386.41
usd:
357.68
bux:
69053.72
2024. május 14. kedd Bonifác

Csaba László: Jövő tavasszal már látható lehet a kormány középtávú programja

Csaba László szerint a benyújtandó költségvetés alapján egyelőre nem látszik a kormány középtávú üzleti terve, eddig a gazdaságpolitika a részletek kidolgozásával foglalkozott, így az összkép kissé háttérbe szorult. A közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ez abból a szempontból érthető, hogy az új kabinet az előző időszakból sokhelyütt a bűnügyek határait érintő ügyeket örökölt, és először ezek között kell rendet tenni.

A Fidesz szerint a talpraállás költségvetése lesz a 2011-es, emellett történelmi előrelépést is jelent majd. Erről Csaba László úgy vélekedett: a történelmet csak visszamenőleg lehet értékelni. A közgazdász úgy látja: az utóbbi hónapokban a gazdaságpolitika a részletek kidolgozásával foglalkozott, így az összkép kissé háttérbe szorult. Ezért egyelőre nehéz megmondani, hogy mi történik majd a különböző területeken - fűzte hozzá.

Csaba László szerint ez abból a szempontból érthető, hogy az új kormány az előző időszakból sokhelyütt a bűnügyek határait érintő ügyeket örökölt.

Az egyetemi tanár megjegyezte, hogy előre tekintve már olyan egyértelmű, középtávú programnak kellene megjelennie, amely megmutatja a makropályák alakulását, és azt, hogy ezek milyen megoldások révén valósulnak meg. Egyelőre azonban az elemzők nem látják az összefüggéseket a bemutatott költségvetés-tervezetben, így ez üzleti tervként egyelőre nem értékelhető - fejtette ki a szakértő.

Novemberben konvergenicia programot kell kialakítani - szögezte le a közgazdász, aki úgy gondolja, hogy majd januárban és áprilisban, amikor az európai szemeszternek nevezett költségvetési egyeztetés zajlik az Európai Unióban, már kialakulhat az a középtávú program, amelyből jól látható lesz, milyen mértékekhez milyen intézkedések tartoznak.

Csaba László szerint ez most fordítva történik: itt-ott megjelennek az intézkedések, majd kasszát csinálnak, és akkor kiderül, mire jutottak. Ez a fajta tervezés azonban az üzleti tudományokban kialakult módszerekkel ellentétes ütemezéssel hozná létre azokat a számokat, amelyekről a nemzetgazdasági miniszter beszélt - vélekedett a közgazdász.

A teljes interjút itt meghallgathatja!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×