eur:
388.19
usd:
360.09
bux:
0
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Igent mondott Lázár János indítványaira az alkotmányügyi bizottság

Támogatta Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítására vonatkozó képviselői önálló indítványait az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága keddi ülésén.

A testület 19 kormánypárti igen és 6 ellenzéki nem szavazattal találta általános vitára alkalmasnak a javaslatokat, amelyeket tárgysorozatba is vettek.

Lázár János úgy módosítaná az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, hogy rögzítené: nincs helye alkotmánybírósági felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely országos népszavazással sem változtatható meg.

Előterjesztőként a bizottság ülésén elmondta, a Fidesz ígéretet tett arra tavasszal, hogy ha megnyerik a választásokat, akkor a jó erkölcsbe ütköző és a társadalom igazságérzetét jelentős mértékben sértő végkielégítéseket visszaszerzi az állam. A választási ígéretek betartása alapvető fontosságú, azért jogszerű és alkotmányos keretek között mindent meg kell tenni - fűzte hozzá.

Lázár János közölte: a most hatályos alkotmány nem teszi lehetővé az Alkotmánybíróság álláspontja szerint, hogy ezt a kérdést megoldják, ezért tett javaslatot az alkotmány, illetve az Alkotmánybíróság hatáskörének a módosítására.

Schiffer András (LMP) arra kérte Lázár Jánost, hogy fontolja meg a javaslatok visszavonását; mint mondta, a BKV-s végkielégítések a Fidesz javaslatai alapján nem "húzhatók vissza". "Szilágyiné Szalai Eleonóra (a BKV volt humánpolitikai igazgatója) röhög a markába, miközben önök megsarcolnak olyan közalkalmazottakat, akik a törvény szavában bízva kívánták sok-sok év munkája után felvenni a végkielégítésüket" - fogalmazott.

Mint mondta, partnerek abban, hogy "nyissák meg a munkajogi szabályokat a jó erkölcs polgári jogi kategóriája előtt", hogy vissza lehessen perelni három éven belül azokat a pénzeket, amelyeket tisztességtelen megállapodások alapján fizettek ki. (Schiffer András erre vonatkozóan módosító indítványt is benyújtott.)

Schiffer András szerint az Alkotmánybíróság hatáskörét nem a 98 százalékos különadó miatt akarják módosítani, hanem azért, mert a kormány "úgy nyúlt bele a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe, hogy a múlt héten elfogadott törvények valószínűleg nem állják ki az alkotmányosság próbáját".

"Önök egyszerűen szétverik a jogállamot" - jelentette ki az LMP frakcióvezetője.

Ipkovich György (MSZP) az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését "példátlannak, a demokráciával ellentétesnek, és a jogállam lebontásának egyik első lépéseként" értékelte.

Lázár János a tárgyalt javaslatokat azt követően nyújtotta be, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót.

Címlapról ajánljuk

Elemzők az Arénában: Magyar Péter pártja az ellenzék legnagyobbja lett

A Tisza Párt vezetője számára a szervezetalkotás lehet a legnagyobb kihívás 2026-ig, de ha megmarad a politikában, akár Orbán Viktor kihívója is lehet – értékelt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszéltek a műsorban Karácsony Gergely főpolgármester és kihívóinak júniusi esélyeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×