eur:
389.3
usd:
362.05
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Egy hónapon belül hazatérhet az elrabolt magyar békefenntartó

A jelenlegi tárgyalások alapján legfeljebb négy héten belül megoldódhat a Szudánban elrabolt Papp István ügye - mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója pénteken, a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

Hajdu János hangsúlyozta: céljuk, hogy elrablói tárgyalásokat követően engedjék el Papp Istvánt, de annak lehetőségét sem lehet kizárni, hogy a szudáni erők "legutolsó megoldásként" fegyveres szabadításra kényszerülnek.

A magyar kormány mindent megtesz a túsz hazatéréséért, ugyanakkor semmilyen váltságdíj kifizetésére sem hajlandó, bár eddig nem is érkezett ilyen követelés - fűzte hozzá.

A terrorelhárítók vezetője hangsúlyozta, az emberrablás megoldásában segédkező civil szervezetek annak ellenére is veszélybe sodorhatják Papp István életét, hogy szándékuk szerint valóban meg szeretnék menteni a magyar békefenntartót.

Kiemelte: a héten egy "meglehetősen kellemetlen beszélgetést" folytattak a szudáni biztonsági hatóságokkal; azt kérték Magyarországtól, döntse el, hogy a korábbi megállapodás alapján "egycsatornás rendszer" segítségével kíván mindent megtenni Papp István életéért, vagy pedig a civil szervezetek "előre ki nem taposott útján" kíván haladni.

Hajdu János szerint a szudáni katonai erők ellenszenvét az válthatta ki, hogy néhány civil szervezet a szolgálat útját keresztező lépéseket tett.

A Terrorelhárítási Központ munkáját a Külügyminisztérium mellett rengetegen, köztük a szudáni biztonsági szolgálat is segíti, a Magyar Iszlám Közösség és mások - információátadáson túli - egymással párhuzamosan futó, össze nem hangolt cselekedete ezért csak az akció sikerét veszélyezteti - mutatott rá a szakember.

Kifejtette: az általa vezetett szervezet célja, hogy a világ bármely pontján bajba került magyar állampolgárnak segítséget tudjon nyújtani.

A jelenlegi szudáni emberrablás esetében ez a feladat nem sivatagi kommandós-akciót, hanem a várhatóan sikeres túsztárgyaláshoz a segítségnyújtást jelenti. A szervezet Szudánba utazott munkatársai ezért a Darfúrban létrehozott krízisközpontban működnek együtt a helyi biztonsági erőkkel - mondta.

Hajdú János szerint Papp István iszlám országban történő elrablása nem utal Magyarország terrorveszélyeztetettségének növekedésére, mint ahogyan azt az afganisztáni magyar katonai szerepvállalás sem növeli. Ezzel egy időben a Budaházy György csoportjához hasonlóan a "saját magunk által kinevelt kis terroristák" helyzete is "létjogosultságát vesztette" - mondta.

Papp Istvánt október 7-én rabolták el a szudáni El-Faser városából. A magyar Terrorelhárítási Központ néhány munkatársa ezt követően indult az afrikai országba, hogy kiszabadítsa az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) darfúri békefenntartó missziójának egyéni munkavállalóként szolgálatot teljesítő magyar tagját.

A Dabanga nevű darfúri rádióállomás október 11-én kapcsolatba lépett az elrabolt Papp Istvánnal, aki azt mondta, egy számára ismeretlen helyszínen lévő táborban, mintegy 100 egyenruhás jelenlétében őrzik. Az elrabolt férfi az interjú során nyugodtan beszélt, de olykor a könnyeivel küszködött, és azt mondta, tart attól, hogy fogva tartói rátámadnak, vagy megölik.

Schmitt Pál államfő október 13-án köszönetet mondott Omar Hassan Ahmad al-Basir szudáni elnöknek Papp István ügyének megoldására tett eddigi erőfeszítéseikért, és egyúttal további segítséget is kért a magyar békefenntartó kiszabadításához.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×