eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Állami ünnepségek 95,5 millióból - a nap legfontosabb hírei

Idén 95,5 millió forintból rendezik meg az október 23-i állami ünnepséget. A nagy távközlési vállalatok szerint erősen visszafoghatja a beruházásokat az ágazatra kivetett különadó. Nagyváradon fejezte be kétnapos, romániai látogatását a köztársasági elnök. A nap legfontosabb hírei.

Emlékezés

Az idén 95 és fél millió forintból szervezi és rendezi a Hungarofest az október 23-i állami ünnepséget, amely péntektől november 4-ig tart. Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: a programok az ünnep előestéjén, október 22-én kezdődnek a Műegyetemnél, ahonnan menet indul a Kossuth térre, ahol meggyújtják a forradalom lángját. A kormányszóvivő kérdésre válaszolva megerősítette az Index értesüléseit, amelyek szerint az idén az Országos Mentőszolgálat helyett egy magáncég látja el az egészségügyi ügyeletet.

Vizsgálják a pénztárakat

A magánnyugdíjpénztárak működését is vizsgálja majd a nyugdíjak védelméért felelős miniszterelnöki megbízott. Selmeczi Gabriella azt mondta: heteken belül benyújtja az Országgyűlésnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a magánnyugdíjpénztárakból visszaléphessenek az érintettek az állami rendszerbe. A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: a tervek szerint megszűnik a pályakezdők kötelező beléptetése a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe.

Így látják

A nagy távközlési vállalatok szerint erősen visszafoghatja a beruházásokat az ágazatra kivetett különadó. Egyetértettek ugyanakkor abban is, hogy a plusz teher nem hárítható át az ügyfelekre. A Telenor, a Magyar Telekom, a Vodafone és az Invitel vezetői is azt hangsúlyozták, hogy az elvonás kedvezőtlenül hat az ország versenyképességére is.

Az egymillió dollár sorsa

Egyeztet a Soros Alapítvány és a kormány a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak felajánlott egymillió dollár felhasználásáról. Erről Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője számolt be azután, hogy Orbán Viktor hivatalában fogadta Soros Györgyöt. Közben az MVM Csoport bejelentette, hogy több mint százmillió forintos segítséget nyújt a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak. A társaság közleménye szerint a dolgozók és a menedzsment, valamint a csoport tagvállalatai - egyebek mellett az MVM Zrt., a Paksi Atomerőmű és a MAVIR - a Nemzeti Segélyvonalon és a Magyar Kármentő Alapon keresztül juttatták el adományaikat az érintetteknek.

Tovább bontanak

A héten adják ki az újabb bontási engedélyeket a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron. A védelmi bizottság vasárnap 23 lakóházat minősített lakhatatlannak. Tili Károly polgármester közölte: a településen épített védőgát mögött lévő kilenc ingatlan elbontása befejeződött. Emlékeztetett arra, hogy a házak egy esetleges újabb iszapömléskor visszaduzzasztó hatásukkal veszélyeztették volna a települést. Bakos György, a katasztrófavédelem megyei szóvivője arról számolt be, hogy az önkormányzatok hatszáz közmunkást vezényeltek Devecserbe, akik a kertek és a Torna patak mentén álló házak takarítását végzik.

Támogatás a turizmusnak

A kormány szerint az eddiginél nagyobb támogatást kell kapnia a turizmusnak és az ahhoz tartozó területeknek. Erről a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszélt a 29. Hoventa, vagyis Nemzetközi Szálloda-, Vendéglátóipari és Gasztrotechnikai Szakkiállítás megnyitóján, Budapesten. Ángyán József hangsúlyozta: az idegenforgalom olyan kitörési pont, amely - ha teljesítménye növekszik - többletet adhat a hozzákapcsolódó gazdasági ágazatoknak is.

Nőttek a reálkeresetek

Az év első nyolc hónapjában a reálkeresetek - a fogyasztói árak 5,2 százalékos növekedése mellett - 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi statisztikai Hivatal. A növekedést főként a személyi jövedelemadó-szabályok változása okozta. Lindnerné Eperjesi Erzsébet, a KSH osztályvezetője az Inforádióban elmondta: az átlagos bruttó kereset 202 ezer forint volt. Hozzátette: nemzetgazdasági szinten 0,9 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma.

Támogatás a határon túlra

Az államfő szerint a romániai magyarság és az anyaország közös feladata az egyetemek további fejlesztése, oktatási kínálatának és kutatói bázisának bővítése. Schmitt Pál Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem jubileumi ünnepségén azt mondta: a romániai magyarság megmaradásának egyik fontos feltétele, hogy vonzó legyen a tanulás, ezért úgy kell kialakítani a szakokat és a képzéseket, hogy a végzős diákok a hivatásukat is a szülőföldjükön képzeljék el. A kétnapos romániai látogatását Nagyváradon befejező Schmitt Pál korábban Bukarestben tárgyalt, találkozott a romániai magyarságot képviselő szervezetek tagjaival és erdélyi magyar egyházi főméltóságokkal is.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×